Bota

Kartëmonedhat me portretin e mbretit Charles hyjnë në qarkullim, hera e parë që…

Kartëmonedhat e reja me portretin e mbretit Charles III kanë hyrë në qarkullim, por mund të kalojë pak kohë para se ato të shihen zakonisht në kuleta dhe çantë, raporton BBC

Kartëmonedhat e reja të Bankës së Anglisë do të zëvendësojnë gradualisht ato që janë të dëmtuara ose do të emetohen kur të rritet kërkesa.

Mbreti është vetëm monarku i dytë që shfaqet në paund, me Mbretëreshën Elizabeth II që u shfaq për herë të parë në 1960.

Blerësit mund të përdorin ende kartëmonedha aktuale qarkulluese prej 5, 10, 20 dhe 50 £ që mbajnë portretin e mbretëreshës së ndjerë.

Ana e pasme e kartëmonedhave aktuale polimere të Bankës së Anglisë, të cilat në rend rritës paraqesin Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner dhe Alan Turing, janë të pandryshuara. Shënimet e lëshuara në Skoci dhe Irlandën e Veriut përmbajnë imazhe të tjera, dhe jo monarkun.

Kartëmonedhat e para të reja u printuan vitin e kaluar, me kohëzgjatjen e gjatë që lejon makinat e automatizuara që pranojnë para të gatshme të përditësohen për të njohur dizajnet e reja. Portreti i Mbretit bazohet në një foto të bërë në vitin 2013.

Ndërsa Mbreti shfaqet në kartëmonedha, paratë mund të zhduken nga jeta jonë.

“Ky është një moment historik, pasi është hera e parë që ne kemi ndryshuar sovranin në kartëmonedhat tona,” tha guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey.

“Ne e dimë se paratë e gatshme janë të rëndësishme për shumë njerëz dhe ne jemi të përkushtuar të ofrojmë kartëmonedha për aq kohë sa publiku i kërkon ato.”

Por një sondazh për Link, rrjeti i aksesit në para dhe ATM në Mbretërinë e Bashkuar, zbuloi se gati gjysma (48%) e të pyeturve thanë se prisnin një shoqëri pa para gjatë jetës së tyre.

Megjithatë, i njëjti proporcion tha se kjo do të ishte problematike dhe 71% e të anketuarve thanë se kishin ende një nivel të caktuar të mbështetjes së përditshme në para.

Megjithatë shifra nga shoqata e konsumatorëve zbuloi se 6,000 degë bankash ishin mbyllur në nëntë vitet e fundit, duke lënë shumë vende pa asnjë dhe akses të kufizuar në para.