Lifestyle Love & Sex

Keni dëgjuar ndonjëherë për termin ‘dashuria ludus’?! Zbuloni nëse jeni duke e përjetuar atë…

Dashuria që ndiejmë për partnerët, miqtë dhe familjen tonë ndryshojnë të gjitha dhe në rastin e dashurisë së lehtë që ndjeni kur takoni dikë për herë të parë? Kjo do të ishte dashuria ludus. Ja çfarë duhet të dini për këtë lloj dashurie, dhe si të lundroni duke qenë në të, sipas ekspertëve të marrëdhënieve.

Çfarë është dashuria ludus?

Dashuria ludus është një nga tetë llojet e dashurisë të përshkruara nga grekët e lashtë, me ludus që përkthehet në “luaj” ose “lojë” në latinisht. Është një lloj dashurie flirtuese dhe argëtuese që ndodh në fazat e hershme të një marrëdhënieje, pa investimin e thellë që formohet në dashurinë më afatgjatë. Siç thotë eksperti i marrëdhënieve Ken Page, LCSW, përkthimi i drejtpërdrejtë i ludus në “lojë” mund t’ju tregojë shumë.  “Kap lojën dhe gëzimin e lojës”, shpjegon ai, duke shtuar se kjo lloj dashurie mund të ketë të mirat dhe të këqijat e saj.

Kjo lloj dashurie ndez dëshirën fëminore për të luajtur, për të qeshur, për t’u argëtuar dhe për të flirtuar ajo sjell një kënaqësi shumë të mrekullueshme, fëmijërore. Por mund të jetë gjithashtu e varur dhe mund të jetë e papjekur.

Sipas Page, dashuria ludus sigurisht që mund të evoluojë dhe të integrohet në një marrëdhënie afatgjatë, por jo nëse jeni të mbërthyer vetëm në ludus. Në mënyrë ideale, thotë ai, dashuria ludus do të mbetej e pranishme së bashku me pragmën (dashuri e qëndrueshme) dhe philia (miqësi e thellë) për një marrëdhënie të plotë.