Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Keni një uri të “çmendur” pas stërvitjes?! Ka disa mënyra si të ndaloni të ngrënit e tepërt!

Pas aktivitetit fizik, mund të kemi dëshirë të hamë gjithçka që kemi në frigorifer. Kjo është normale, pasi ne kemi shpenzuar shumë energji. Pasi të përfundojë aktiviteti i ditës, trupi duhet të rikuperohet. Kur ndodh katabolizmi, pjesa e prishjes së procesit metabolik trupi bëhet më i pranueshëm ndaj ushqimit. Për të ndaluar ngrënien e tepërt pas stërvitjes, duhet të kemi parasysh disa faktorë.

Megjithatë, ndryshe nga sa besojnë shumë, përgjigjja është të mos ndaloni kurrë së ngrëni. Përkundrazi, disa vakte në ditë mund të jenë zgjidhje për problemin. Sekreti është të zgjidhni ushqimet e duhura për çdo moment. Këtu janë disa këshilla për të shmangur ngrënien e tepërt dhe për të bërë zgjedhjet më të shëndetshme:

1.Ushtrohuni në mëngjes!

Pothuajse të gjithë janë dakord se është më mirë të ushtroheni në mëngjes për ta nisur ditën plot energji.

2.Respektoni të gjitha vaktet e ditës!

Një drekë e mirë dhe një darkë e duhur na ndihmojnë të kontrollojmë më mirë oreksin pas stërvitjes. Ushqimet e pasura me proteina, si mishi pa yndyrë, peshku, bishtajore, produktet e qumështit ose arrat janë të rëndësishme për t’u ndjerë të ngopur dhe për t’u rikuperuar siç duhet.

3.Parandaloni të ngrënit e tepërt pas stërvitjes: Pini shumë ujë!

Konsumimi i lëngjeve gjithashtu ndihmon në uljen e oreksit. Megjithatë, nuk duhet të pimë ujë vetëm për të shmangur konsumimin e ushqimit, por për të zëvendësuar lëngjet e humbura. Nëse ende ndihemi të uritur pas pirjes, atëherë është koha për të zgjedhur një ushqim të shëndetshëm.

4.Mos hani nga zakoni apo mërzitja!

Të ngrënit për hir të të ngrënit është mjaft i zakonshëm kur nuk ndjekim një plan të rregulluar të të ngrënit. Ndonjëherë, ankthi, stresi, madje edhe mërzia na bëjnë të dëshirojmë të kontrollojmë dollapin ose frigoriferin për të ngrënë diçka.

Nëse ditët tona janë të mbushura me angazhime dhe nuk duam të heqim dorë nga forma fizike, na mbetet vetëm të përfitojmë nga pushimi i drekës për një stërvitje në palestër apo në ajër të hapur.  Megjithatë, në këtë rast, ne përballemi me vështirësinë e organizimit të vaktit të mesditës në mënyrë të ekuilibruar dhe të plotë, pa u rënduar shumë para stërvitjes, por me furnizimin e duhur të energjisë për të përfituar sa më shumë nga seanca jonë e fitnesit.