Health & Beauty

Kini kujdes, rrjedhja e hundëve mund të jetë shumë e rrezikshme nëse shkaktohet në këto rrethana!

Një ndryshim i papritur i motit, alergjitë ose një virus mund të dëmtojë ose irritojë lëkurën e ndjeshme në hundë, duke shkaktuar plagë dhe në disa raste gjakderdhje. Dhe pavarësisht se janë mjaft të dhimbshme, ato zakonisht nuk janë asgjë për t’u shqetësuar. Por në disa raste, një plagë brenda hundës mund të tregojë një problem shëndetësor themelor. Dr Samit Unadkat, konsulent rinolog në “My Nose London” shpjegon se për çfarë mund të jetë një shenjë e një hunde me kore:

1. Polipet e hundës

Polipet e hundës janë rritje të buta pa dhimbje brenda hundës. Zakonisht ato nuk janë serioze, por shpesh lidhen me humbjen e shqisës së nuhatjes, thotë Dr Samit për “The Sun”. Ato mund të vazhdojnë të rriten dhe të bllokojnë hundën nëse nuk trajtohen.

2. Kanceri i hundës

Kanceri i hundës dhe i sinusit është i rrallë në Mbretërinë e Bashkuar dhe vetëm rreth 460 raste diagnostikohen çdo vit. Eksperti shpjegon:

Kanceri shoqërohet me lotim të syve, dhimbje dhëmbi, dhimbje të fytyrës ose mpirje, humbje dëgjimi në një anë dhe korja e hundës mund të jetë e njollosur me gjak. Pacientët që punojnë me drurë, industrinë e ngjyrave, kromit dhe rrezitje të lëkurës janë në rrezik më të lartë të kancerit të hundës.

3. Keqpërdorimi i kokainës

Hunda e një të varuri nga kokaina mund të vuajë shumë probleme, duke filluar nga gjakderdhja nga hundët deri te infeksionet kërcënuese për jetën. Dhe në disa raste zhvillohet një vrimë (e njohur si perforim i septalit). Dr Samit thotë:

Një tipar dallues i këtij lloji të perforimit është korja e hundës e ngjyrosur me gjak. Kokaina dhe agjentët e saj prerës mund të jenë shumë shkatërrues për hundën dhe mund të çojnë në prishjen e plotë të skeletit dhe lëkurës së hundës.

4. Gjendjet inflamatore

Korja e hundës mund të jetë një simptomë e hershme e sëmundjeve inflamatore, tha Dr Samit. Mund të paralajmërojë mjekët për granulomatozën, e cila prek enët e gjakut, eozinofile, një çrregullim imunitar dhe sarkoidozën, e cila prek mushkëritë. Ai shpjegon:

Shpimet mund të bëhen të kores për shkak të rrjedhjes së turbullt të ajrit nëpër hundë. Përveç kësaj, secila prej këtyre gjendjeve serioze mund të prekë veshkat dhe mushkëritë. Ata shpesh kërkojnë trajtim afatgjatë imunosupresiv, të tilla si me steroide ose medikamente të tjera. Eksperti tha se në shumë raste, një zgjebe e hundës mund të shkaktohet nga diçka aq e padëmshme sa përdorimi i tepërt i medikamenteve të hundës.