Kjo është pjesa e vetme e trupit që tre të katërtat e njerëzve nuk lajnë gjatë dushit!

Është pjesa e vetme e trupit që tre të katërtat e njerëzve nuk lahen rregullisht në dush. Por zyrtarët shëndetësorë po u bëjnë thirrje njerëzve që t’i kushtojnë më shumë vëmendje këmbëve dhe të fillojnë t’i pastrojnë ato me sapun të paktën një herë në ditë. Ata thonë se kujdesi i rregullt mund të ndihmojë dikë të shmangë infeksionet kërpudhore si këmba e atletit dhe problemet me thonjtë.

Ai vjen pasi ekspertët paralajmëruan se infeksionet kërpudhore, duke përfshirë këmbën e atletit, po bëhen më të zakonshme në mbarë botën, pasi ato marrin rezistencë ndaj trajtimeve. Shumë njerëz shpesh shmangin larjen e këmbëve, duke supozuar se mjafton uji me sapun që i lan natyrshëm në dush. Ekziston edhe një nëngrup njerëzish të quajtur Podofobë, të cilët janë aq të rrëmbyer nga këmbët saqë nuk mund t’i shikojnë të tyret, e lëre më t’i lajnë.

Por me një të katërtën e njerëzve vetëm në SHBA dhe Britani të infektuar tani me këmbët e atletit, mund të jetë e kujdesshme të kujdeseni më shumë për këmbët tuaja. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve – agjencia kombëtare e shëndetit amerikan thotë në internet se njerëzit duhet të lajnë këmbët çdo ditë të dytë duke përdorur sapun dhe ujë.

Ata gjithashtu duhet të sigurojnë pastrimin midis gishtërinjve dhe tharjen e plotë të këmbëve përpara se të veshin çorape dhe këpucë. Njerëzit që kanë diabet një në dhjetë amerikanë dhe gjashtë përqind e britanikëve – duhet të lajnë këmbët çdo ditë, tha agjencia, dhe t’i kontrollojnë ato për plagë, prerje dhe flluska të kuqe. Kjo është për shkak se gjendja mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut në këmbë duke ngushtuar enët e gjakut, duke i lënë ato në rrezik më të madh të problemeve me këmbët.

Një sondazh nga produktet e kujdesit të markës Dollar Shave Club zbuloi se shumë njerëz refuzojnë të lajnë këmbët. Ata zbuluan se 50 për qind e burrave dhe grave nuk i lajnë kurrë, ndërsa një tjetër 25 për qind thanë se nuk e bëjnë atë çdo ditë.

Sugjerime të tjera nga CDC për të rritur shëndetin e këmbëve përfshijnë prerjen e thonjve të këmbëve në baza të rregullta, rreth çdo gjashtë deri në tetë javë, për t’i mbajtur ato të shkurtra. Ata gjithashtu sugjerojnë ndryshimin e çorapeve çdo ditë. Dështimi për t’u kujdesur mirë për këmbët mund të rrisë rrezikun e vuajtjes së disa problemeve në zonë.

Një nga më të zakonshmet prej tyre është këmba e atletit, e quajtur shkencërisht tinea pedis, e cila shkaktohet nga një infeksion mykotik i lëkurës veçanërisht midis gishtërinjve. Kërpudhat mund të merren lehtësisht nga sipërfaqet e ngrohta dhe të lagështa, të tilla si dhomat e zhveshjes, dushet publike dhe anët e pishinave. Pasi kontraktohet, përhapet shpejt në mjedisin e ngrohtë dhe të lagësht të siguruar nga këpucët dhe çorapet.

Infeksioni mund të shkaktojë një ndjesi kruajtjeje ose djegieje në këmbë dhe gjithashtu mund të shkaktojë që lëkura të fillojë të zhvishet dhe të plasaritet. Trajtimi zakonisht përfshin përdorimin e medikamenteve antifungale, të cilat mund të aplikohen si krem, pluhur ose spërkatje në zonën e prekur. Larja e rregullt e këmbëve mund të ndihmojë në shmangien e infeksionit sepse çdo vezë ose larvë e pranishme në to hiqet shpejt.