Tech

Klonimi i zërit nëpërmjet telefonit tashmë është i mundur në këtë markë ‘smartphone’-ash!

Ekspertët në Samsung aktualisht po punojnë që asistenti i softuerit të quajtur Bixby të klonojë zërin e një përdoruesi kur u përgjigjet thirrjeve. Inteligjenca artificiale po bën valë të mëdha në botën e teknologjisë, dhe ky është vetëm një hap tjetër i madh në atë drejtim. Sidoqoftë, klonimi i zërit sigurisht që po shkakton shqetësime edhe kur bëhet fjalë për privatësinë dhe pëlqimin.

Klonimi i zërit është krijimi i një simulimi artificial të zërit të një personi duke përdorur teknologjinë e inteligjencës artificiale. Kur ky koncept u shfaq për herë të parë, një personi do të duhej të prodhonte një sasi të madhe fjalimi të regjistruar për të klonuar zërin e tij. Megjithatë, meqenëse softueri po zhvillohet me një ritëm kaq të shpejtë, tani mund të gjeneroni një klon të zërit me vetëm disa minuta fjalim të regjistruar.

Përmirësimi i Bixby i Samsung po lejon që folësit anglezë t’u përgjigjen thirrjeve duke shtypur një mesazh. Pasi të shtypet ai mesazh, Bixby mund ta konvertojë atë në audio dhe t’ia komunikojë telefonuesit drejtpërdrejt në emër të tij. Ekziston gjithashtu një veçori e njohur si Bixby Custom Voice Creator, e cila ju lejon të regjistroni fjali të ndryshme që Bixby të analizojë dhe të krijojë një kopje të zërit dhe tonit tuaj të krijuar nga AI.

Klonimi i zërit të një personi ka shumë përparësi. Së pari, ka akses ku klonimi i zërit mund të ndihmojë njerëzit që kanë humbur aftësinë e tyre për të folur për shkak të sëmundjes ose lëndimit. Klonimi i zërit mund të përdoret gjithashtu për të krijuar asistentë dixhitalë të personalizuar, chatbot dhe entitete të tjera virtuale. Përveç kësaj, mund të përdoret për të personalizuar përvojat e klientëve duke krijuar një zë unik dhe të njohur për një markë.

Ekziston edhe aspekti i kursimit të kostos së klonimit të zërit. Mund të ulë ndjeshëm koston e krijimit të zërave për video dhe media të tjera. Në vend që të punësojnë një aktor profesionist zanor, kompanitë mund të përdorin teknologjinë e klonimit të zërit për të krijuar një zë sintetik që tingëllon njësoj si zëri i njeriut.

Së fundi, klonimi i zërit mund të kursejë kohë duke automatizuar disa detyra që normalisht do të kërkonin ndërhyrje njerëzore, si chatbot-et e shërbimit të klientit që mund të programohen për t’iu përgjigjur pyetjeve të zakonshme duke përdorur një zë të klonuar.