Health & Beauty Lifestyle

Koha e duhur për ta lënë fëmijën të kujdeset vetë për higjienën personale!

Që nga hapat e parë të foshnjës e në vijim, ka një sërë gjërash të reja që ai/ajo duhet të mësojë. Mënyra më e mirë për të filluar përgatitjen për pavarësinë e fëmijës suaj është të flisni me të që në moshë të vogël për rëndësinë e higjienës personale dhe ta bëni banjën t’i duket sa më interesante, por jo ta lini të vetëm.

Kur një fëmijë është mjaftueshëm i rritur për t’u larë? Hulumtimet kanë treguar se koha ideale është midis moshës tetë dhe nëntë vjeç. Kjo nuk duhet të jetë rigoroze, kështu që nëse fëmija tregon aftësi dhe shkathtësi të caktuara, ai mund të jetë gati të bëhet i pavarur më herët, por është më e sigurt të prisni disa muaj dhe t’i jepni hapësirë në mënyrë që fëmija të mos rrëzohet.

Ju mund t’i lani flokët së bashku me fëmijën dhe ngadalë ta prezantoni atë të bëjë disa gjëra vetëm dhe gjëja më e rëndësishme është të jeni të sigurt për sigurinë e tyre. E keni akoma kontrollin ndërsa fëmija juaj është në banjë?

Jini gjithmonë pranë banjës dhe shikoni fëmijën. Sigurohuni që ta lini derën hapur, por mos u dramatizoni pa shkak. Për ta bërë më të bukur këtë proces, mund t’i jepni fëmijës tuaj lodra të ndryshme gjatë larjes që do ta bëjnë procesin më interesant. Variablat që përcaktojnë suksesin në jetë, lumturinë, empatinë apo një fëmijëri të lumtur sigurisht që ndikohen në një masë të madhe nga dinamikat familjare, por jo gjithnjë fëmijët e vetëm janë më të llastuar, më të vetmuar, më të privilegjuar apo më egoistë se fëmijët e tjerë që rriten me motra e vëllezër.

Shprehitë e inteligjencës emocionale dhe të mësuarit social, mësohen jo vetëm në familje. Kjo do të thotë se ka hapësira dhe mënyra të tjera në kontekste të ndryshme edukative, ku nëpërmjet lojës fëmijët, edhe ata të vetëm të mësojnë të ndajnë me të tjerët e të ndërveprojnë me ta. Egocentrizmi që haset tipikisht në fëmijërinë e hershme, duket se “i ndihmon” fëmijët e vetëm të mos e ndjejnë mungesën e një fëmije tjetër në familje. Ndërkaq, ja çfarë duhet të dijnë prindërit me një fëmijë të vetëm.