Art & Kulturë Sot Nuk Është e Hënë

“Kohë e dorës së dytë” nga Svetlana Alexievich, një histori emocionesh reale!

Kur Akademia Suedeze i dha Svetlana Alexievich çmimin Nobel, ajo e citoi atë për shpikjen e “një lloji të ri zhanri letrar”, duke e përshkruar veprën e saj si “një histori emocionesh – një histori shpirti”. Stili i veçantë dokumentar i Alexievich, duke kombinuar monologë të zgjeruar individualë me një kolazh zërash, regjistron histori të grave dhe burrave të zakonshëm, të cilëve rrallë u jepet mundësia të flasin, përvojat e të cilëve shpesh humbasin në historitë zyrtare të kombit.

Në “Koha e dorës së dytë“, Alexievich tregon kronikën e rënies së komunizmit. Qytetarët e përditshëm rusë rrëfejnë tridhjetë vitet e fundit, duke na treguar se si ishte jeta gjatë rënies së Bashkimit Sovjetik dhe si është të jetosh në Rusinë e re të mbetur pas tij. Nëpërmjet intervistave nga viti 1991 deri në 2012, Alexievich na çon pas propagandës dhe llogarive të sajuara mediatike, duke na dhënë një portret panoramik të Rusisë dhe rusëve bashkëkohorë që ende mbajnë kujtime të shtypjes, terrorit, urisë, masakrave – por edhe krenarie për vendin e tyre, shpresë për të ardhmen dhe një besim se të gjithë po punonin dhe po luftonin së bashku për të sjellë një utopi. Këtu është një përshkrim i jetës pas një ideje kaq të fuqishme sa dikur dominonte një të tretën e botës.

Një tregim madhështor i dhembjeve dhe triumfeve të shpirtit njerëzor të thurur me një mjeshtëri, “Koha e dorës së dytë” tregon historitë që së bashku përbëjnë historinë e vërtetë të një kombi. “The Nation” ka shkruar për këtë libër:

Nëpërmjet zërave të atyre që i besuan asaj, Alexievich na tregon për natyrën njerëzore, për ëndrrat tona, zgjedhjet tona, për të mirën dhe të keqen – me një fjalë, për veten tonë.