Health & Beauty

Konsumoni mëngjes çdo ditë, nëse doni të shmangni këto sëmundje!

Mosngrënia e vaktit të parë të ditës mund t’ju bëjë joefikas në luftimin e infeksioneve që mund t’ju bëjnë të prirur ndaj një sërë sëmundjesh nga sëmundjet e zemrës deri te kanceri, sipas një studimi të ri të kafshëve. Hulumtimi, i udhëhequr nga një ekip në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Malin Sinai, tregoi se anashkalimi i vakteve shkakton një përgjigje në tru që ndikon negativisht në qelizat imune.

Mund të çojë gjithashtu në një kuptim më të mirë se si agjërimi kronik mund të ndikojë në trup afatgjatë. Autori kryesor Filip Swirski, Drejtor i Institutit të Kërkimeve Kardiovaskulare në Icahn tha:

Ka një ndërgjegjësim në rritje se agjërimi është i shëndetshëm dhe ka vërtet prova të bollshme për përfitimet e agjërimit. Studimi ynë ofron një fjalë kujdesi pasi sugjeron se mund të ketë një kosto për agjërimin që mbart një rrezik për shëndetin.

Studimi, i botuar në revistën Immunity, analizoi dy grupe minjsh: një grup hëngri mëngjes menjëherë pasi u zgjua dhe grupi tjetër nuk ha mëngjes. Studiuesit mblodhën mostra gjaku në të dy grupet kur minjtë u zgjuan, pastaj katër orë më vonë dhe tetë orë më vonë. Ata gjetën dallime në monocite, qelizat e bardha të gjakut që krijohen në palcën e eshtrave dhe udhëtojnë nëpër trup, ku ato luajnë shumë role kritike, nga lufta kundër infeksioneve, sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Pas katër orësh, 90 për qind e monociteve në minj nga grupi i agjërimit u zhdukën nga qarkullimi i gjakut dhe numri ra më tej në tetë orë. Ndërkohë monocitet në grupin që nuk agjëronin ishin të paprekur. Tek minjtë agjërues, studiuesit zbuluan se monocitet u kthyen në palcën e eshtrave për të dimëruar, duke ndikuar në prodhimin e qelizave të reja në palcën e eshtrave. Më pas, studiuesit vazhduan të agjëronin minjtë deri në 24 orë, dhe më pas rifutën ushqimin. Qelizat e fshehura në palcën e eshtrave u kthyen përsëri në qarkullimin e gjakut brenda pak orësh.

Kjo rritje çoi në nivele të larta të inflamacionit. Në vend që të mbroheshin nga infeksioni, këto monocite të ndryshuara ishin më inflamatore, duke e bërë trupin më pak rezistent ndaj infeksionit. Swirski theksoi se ndërsa ka edhe dëshmi të përfitimeve metabolike të agjërimit, ky studim i ri është një përparim i dobishëm në kuptimin e plotë të mekanizmave të trupit.