Art & Kulturë Bota Lifestyle Travel

Krijohet në Norvegji biblioteka plot me libra që nuk do të lexohen për një shekull dhe arsyeja do t’ju befasojë!

Disa nga autorët më të famshëm në botë kanë shkruar dorëshkrime që nuk do të botohen për një shekull – e dini pse? Richard Fisher viziton Bibliotekën e së Ardhmes në Oslo për të zbuluar. Në një pyll në veri të Oslos në Norvegji u zhvillua ceremonia e Bibliotekës së Ardhshme 2022, një projekt arti 100-vjeçar i krijuar për të zgjeruar këndvështrimin e kohës së njerëzve dhe detyrën e tyre ndaj pasardhësve. Çdo vit që nga viti 2014, artistja skoceze Katie Paterson – së bashku me homologen e saj norvegjeze Anne Beate Hovind dhe një grup të besuarve – ka ftuar një shkrimtar të shquar të dorëzojë një dorëshkrim dhe komisionimi do të vazhdojë deri në vitin 2113. Më pas, një shekull pas projektit filloi, më në fund do të publikohen të gjitha.

Filloi me autoren Margaret Atwood, e cila shkroi një tregim të quajtur Scribbler Moon, dhe që atëherë biblioteka ka kërkuar parashtrime nga e gjithë bota, me vepra të romancierit anglez David Mitchell, poetit islandez Sjón, Elif Shafak të Turqisë, Han Kang nga Koreja e Jugut dhe poeti vietnamezo-amerikan Ocean Vuong.

Këtë vit, autori zimbabvean Tsitsi Dangarembga dhe shkrimtari norvegjez Karl Ove Knausgaard erdhën në pyll për të dorëzuar tregimet e tyre (së bashku me autorët e kthyer Mitchell dhe Sjón). Të ndaluar nga zbulimi i përmbajtjes së veprës së tyre, ata mund të ndajnë vetëm titujt: Dangarembga e quajti të sajën Narini dhe Gomarin e saj – Narini rrjedh nga një fjalë zimbabveane për “pafundësi” – ndërsa Knausgaard paraqiti një titull më enigmatik, thjesht: Libri i verbër.

Të gjitha dorëshkrimet do të ruhen për gati një shekull brenda sirtarëve prej xhami të mbyllur në një cep të fshehur të bibliotekës kryesore publike të Oslos, brenda një depoje të vogël prej druri të quajtur Dhoma e Heshtjes. Në vitin 2114, sirtarët do të zhbllokohen dhe pemët do të copëtohen – dhe 100 histori të fshehura për një shekull do të publikohen më në fund me një hap.

Autorët – dhe të gjithë të tjerët që ishin në Oslo e dinin se me siguri nuk do të jetonin për ta parë këtë të ndodhte.

Është një projekt që nuk po mendon vetëm për ne tani, por për ata që nuk kanë lindur. Madje shumica e autorëve nuk kanë lindur ende.

Pra, pse të ndërtohet një bibliotekë ku askush sot nuk mund t’i lexojë librat? Dhe çfarë mund të mësohet nga historia e saj deri tani? Nga e gjithë puna e saj për eksplorimin afatgjatë, Biblioteka e së Ardhmes është projekti që ka më shumë gjasa të mbahet mend gjatë vetë kohës. Në të vërtetë, ajo u krijua qëllimisht për të qenë. Dhe këtë vit jetëgjatësia e tij u sigurua: drejtuesit e qytetit të Oslos nënshkruan një kontratë duke i angazhuar zyrtarisht ata dhe pasardhësit e tyre për të mbrojtur pyllin dhe bibliotekën gjatë 100 viteve të ardhshme.

Projekti “Biblioteka e së ardhmes” është një nga projektet e shumta artistike që kam hasur vitet e fundit dhe që synon të nxisë të menduarit afatgjatë. Biblioteka e së ardhmes mund të jetë në kontrast me një lloj tjetër të “bibliotekës së trashëguar”: varietetin presidencial të SHBA. Ndërsa ky i fundit është gjithashtu një dhurim për pasardhësit, motivimi është ndoshta më pak fisnik: politikani i gjallë mund të shijojë emrin e tyre të suvatuar në një ndërtesë madhështore brenda jetës së tyre, një monument për reputacionin e tyre.