Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Rajoni

Kroacia, heq monedhën vendase, përdorimi i EURO-s pritet të nisë në 2023!

Kroacia ka marrë ditën e sotme dritën jeshile për të shtypur monedhën evropiane edhe pse ende nuk ka filluar ende ta përdorë atë. Vendi anëtar i BE, ka përdorur deri tani monedhën vendase dhe situata do të jetë kështu të paktën deri në 1 janar 2023, koha kur është planifikuar që vendi do të fillojë me përdorimin e EURO-s.

Në një vizitë në Zagreb, përgjegjësit për euron, kanë paralajmëruar Kroacinë se përkundër programit të saj ambicioz do të duhet të plotësojnë të gjitha kërkesat.

Unë përgëzoj autoritetet kroate për vullnetin e tyre të fortë politik për të futur euron qysh në vitin 2023, përkundër pengesave dhe dështimeve të mëdha që vendi ka përjetuar. Komisioni Evropian do të mbështesë Kroacinë në përpjekjen e saj për t’iu përmbajtur këtij kalendari, por do të jetë e mundur të arrihet vetëm nëse Kroacia plotëson të gjitha kriteret e konvergjencës”, -siguroi nënkryetari ekonomik i Komisionit Evropian, Valdis Dombrovskis.

Hyrja në Eurozonë për vendin, aktiviteti kryesor ekonomik i të cilit është turizmi, siguron përfitime të mëdha. Sipas një studimi të fundit nga Banka Kombëtare Kroate, mbështetja publike për hyrjen në euro është rritur nga 41% në 45%.

Për t’u bashkuar me euron, vendet duhet të plotësojnë kritere të ndryshme, të tilla si mbajtja nën kontroll i inflacionit dhe pasja e financave të shëndosha publike. Ankorimi i monedhës kombëtare në euro për dy vjet dhe duhet të përmbushin objektivat strikte të normave afatgjata të interesit.

Ekonomia kroate renditet e njëzet e dyta midis 27 shteteve anëtare të BE-së dhe është 55 herë më e vogël se ajo gjermane. Kroacia dëshiron t’i japë fund përdorimit të kunës, monedhës vendase dhe të kalojë në euro para 1 janarit 2023.