Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Lifestyle

Ky artikull është për ju prindër të dashur! Ja çfarë duhet të bëni kur fëmijët tuaj adoleshentë fillojnë të krijojnë marrëdhënie romantike!

Rreth 35% e adoleshentëve kanë pasur përvoja me marrëdhënie romantike. Disa prindër e shohin të sikletshme këtë fazë në jetën e fëmijëve të tyre, ndërsa të tjerë e konsiderojnë atë të frikshme. Pavarësisht se si ndihen nënat dhe baballarët, një gjë është e sigurt: një prind i paangazhuar është gjëja e fundit që një adoleshent ka nevojë në këto kohë delikate.

“Bright Side” kërkon t’ju shpëtojë nga këto telashe, kështu që këtu janë disa gjërat që mund të bëni për të mbështetur fëmijën tuaj adoleshent teksa ka rënë në dashuri.

1. Njihuni me partnerin e fëmijës tuaj.

Takimi me partnerin e fëmijës suaj ju jep një ide se me çfarë lloj personi po kalojnë kohë. Gjithashtu ju jep një paraqitje të shkurtër të jetës së pavarur të fëmijës suaj. Ftoni partnerin e tyre për darkë ose shkoni në udhëtime së bashku. Aktivitete si këto do të përforcojnë mbështetjen tuaj të sinqertë për marrëdhënien e fëmijës tuaj, pavarësisht nëse funksionon apo jo. Kjo krijon një bazë për komunikim më të hapur mes juve të dyve.

2. Mos i nënvlerësoni fëmijët dhe mos i zhvlerësoni ndjenjat e tyre.

Si prind, përvojat tuaja janë baza të vlefshme për të vlerësuar se sa e parëndësishme apo serioze është diçka. Megjithatë, ato nuk justifikojnë të qeshni me ndjenjat e fëmijës tuaj. Pranoni ndjenjat e dashurisë, lumturisë dhe madje edhe zhgënjimet dhe dhimbjet e tyre. Kujtojuni atyre se është në rregull të ndihen kështu, në vend që t’u thoni të kapërcejnë emocionet e tyre.

3. Mos jini tepër kufizues.

Të qenit prind kontrollues në këtë pikë të jetës së fëmijëve tuaj nuk do të përfundojë mirë për askënd. Megjithëse fëmijët kanë nevojë për udhëzime, shumica e tyre janë të aftë të marrin vendime të shëndosha për veten e tyre. T’i thoni ‘jo’ çdo kërkese të fëmijës tuaj pa shpjeguar pse, vetëm sa do ta shtyjë atë të mbajë sekrete nga ju. Përvetësoni një qëndrim më mikpritës ndaj marrëdhënieve romantike të fëmijës tuaj dhe jini të gatshëm t’i drejtoni ata kurdoherë.

4. Mos jini një “prind helikopter”.

Mos e detyroni fëmijën tuaj t’ju tregojë çdo tekst të vetëm ose të bisedojë me partnerin e tij, të përgjojë bisedat e tyre në jetën reale ose virtuale, ose të kërkojë të ndjekë çdo takim të tyre. Sigurisht që dëshironi të jeni një prind i përfshirë gjatë kësaj periudhe të ndjeshme në jetën e fëmijës tuaj por kini kujdes që të mos bëheni mbizotërues në jetën e tyre.

5. Mësoni fëmijët tuaj për vendosjen e kufijve.

Kujtojuni fëmijëve tuaj rëndësinë e të thënit ‘Jo’ në situata të pakëndshme. Jepini fëmijëve sugjerime se çfarë të bëjnë nëse ndihen nën presion nga partneri i tyre. Të largohen ose t’ju thërrasin menjëherë janë disa nga këshillat e sigurisë që mund t’i mësoni atyre. Nga ana tjetër, mësojeni të respektojë partnerin dhe vendimet e tij. Nëse fëmijët tuaj janë të kënaqur me pranimin e refuzimeve të partnerit ose vendosjen e kufijve të tyre, atëherë ata nuk do ta kenë problem të bëjnë të njëjtën gjë.

6. Besoni fëmijën tuaj

Besimi tek fëmija juaj i lejon ata të mësojnë se si të mendojnë vetë. Duke i mësuar ata të jenë përgjegjës për veprimet e tyre do t’i shtyjë ata të marrin vetëm vendimet e duhura në marrëdhëniet e tyre. Fëmija juaj patjetër do të ketë pyetje herë pas here. Falë besimit të ndërsjellë që keni kultivuar, nuk do ta kenë problem të vijnë tek ju për përgjigje.