Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Aktualitet

Lamtumirë mjeshtrit të aventurës Wilbur Smith, autor bestseller!

Wilbur Smith, një prej autorëve më të famshëm në botë, u nda papritur nga jeta, në Cape Town të Afrikës së Jugut. Ishte 88-vjeç. Në lajmin e dhënë në faqen e tij, thuhet:

Iku në mënyrë të papritur, pas një mëngjesi leximi dhe shkrimi, në krah të bashkëshortes, Niso.

Me Egjiptin e lashtë, Wilbur Smith lë lexuesit e tij me romanin “Mbretëria e re”, që publikohet këto ditë e është shkruar me shkrimtarin dhe gazetarin anglez Mark Chadbourn. I “dorëzon” mes intrigave të pallatit, luftës për pushtet, konflikteve të përgjakshme e aventurave që të lënë pa frymë, në zemër të Egjiptit.

E për Egjiptin, vetëm pak ditë më parë, shkrimtari afrikano-jugor i lindur në Zambia më 9 janar 1933, shprehej:

Egjipti gjithnjë më ka tërhequr, përfaqëson kryqëzimin e kontinenteve, themelin e historisë së qytetërimit. Gjithçka ka ndodhur atje.

Mjeshtri i padiskutueshëm dhe i paimitueshëm ka shkruar 49 romane, duke shitur mbi 140 milion kopje në botë e është përkthyer në më shumë se 30 gjuhë.

Te “Courtney”, ndër librat e tij më të famshëm të botuar në seri, ndiqen aventurat e familjes Courtney në të gjithë botën, duke kapërcyer breza e tre shekuj, përmes periudhave kritike: nga Afrika nën sundimin kolonial, te lufta civile amerikane e deri në kohën e aparteidit në Afrikën e Jugut. Wilbur Smith besonte te kërkimi i thellë, për të shkruar për gjëra që i njeh mirë. Novelisti përdorte edhe përvojat e gjera jashtë Afrikës, në vende si Zvicra e Rusia rurale, për ta ndihmuar në krijimin e botëve të tij imagjinare.