Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Bota Travel

Lufthansa mendon për “gjininë fluide”, ndryshon përshëndetjen në bord!

Lamtumirë formulës klasike “Zonja e zotërinj” për të përshëndetur pasagjerët në bord: tani duhet ndjekur hapi i kohës dhe të mendohet për një përshëndetje më gjithëpërfshirëse, pa diskriminim gjinor.

Lufthansa ka menduar të zëvendësojë shprehjet e vjetra me formula më asnjëanëse, thjesht “Mirëdita”, “Mirëmbrëma” apo “Mirësevini në bord!”. Një zëdhënës i kompanisë ajrore gjermane theksoi rëndësinë për t’i mbajtur të gjithë në konsideratë në momentin e përshëndetjes.

Një zgjedhje që po shkon në të njëjtën linjë me debatin gjithnjë e më të ndezur për gramatikën që duhet përdorur në përshkrimin e personave, që identifikohen me “gjini fluide”. Në Gjermani prej kohësh diskutohet si të përshtatet gjuha kundrejt pakicave e dallimeve gjinore.

Prej vitesh debatohet për të ashtuquajturin Gendersternchen, “ylli i gjinisë” që vendoset mes gjinive pa bërë dallime mes asaj mashkullore apo femërore. Eksperimenti po merr udhë në rrjetet sociale, në media, në tekste duke u bërë një mënyrë gjithnjë e më përhapur ndonëse ende nuk është përfshirë në sistemin zyrtar të shkrimit.

Lajmin e përzgjedhjes “gender fluid” nga Lufthansa e dha “Bild”. “Veto” do të vlejë edhe për filialet Austrian, Eurowings, Swiss e Brussels Airlines. Ky imponim nuk pëlqehet nga të gjithë.

Në një mesazh në Twitter, deputeti Christoph Ploß, i cili përveçse anëtar i Bundestagut është edhe president i CDU-së në Hamburg, akuzon Lufthansa-n se “po shkon pas një zgjedhjeje ideologjike, të pakuptueshme”.