Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Bota

Macron: Johnson të mbajë fjalën mbi marrëveshjet e Brexit!

Presidenti francez Emmanuel Macron i ka bërë thirrje Boris Johnson të mbajë fjalën e tij mbi marrëveshjet detyruese të Brexit, në një kohë kur statusi i Irlandës së Veriut zë një pjesë të rëndësishme të diskutimeve në Samitin e G7.

Presidenti Francez bëri të ditur në takimin e mëngjesit se ai është i gatshëm për një rivendosje të marrëdhënieve Franceze-Britanike, por nënvizoi:

 Ky angazhim i ri do të kërkonte që Britanikët të respektonin fjalën e dhënë për Evropianët dhe kornizën e përcaktuar nga marrëveshjet e Brexit

Megjithëse nuk ka dominuar diskutimet siç kishin frikë disa, mosmarrëveshja midis BE dhe MB për Protokollin e Irlandës së Veriut ka hedhur një hije mbi G7.

Marrëveshjet tregtare pas Brexit kanë sjellë përçarje në furnizime dhe tension midis komuniteteve që kur ato hynë në fuqi në fillim të vitit kur Britania la strukturat ekonomike të BE.

Një pjesë e marrëveshjes që Boris Johnson arriti me BE për të vulosur daljen e MB, ishte protokolli i cili mbante Irlandën e Veriut si subjekt të rregullave tregtare të BE në mënyrë që të mbajë një kufi të hapur tokësor me Republikën e Irlandës, një anëtar i BE.

Por efekti i tij ka qenë krijimi i një kufiri të brendshëm detar në Mbretërinë e Bashkuar midis Irlandës së Veriut dhe Britanisë së Madhe.

Nëse gjashtë muaj më vonë ata thonë se ne nuk mund të respektojmë atë që u negociua, kjo do të thotë që asgjë nuk mund të respektohet, -tha Macron përpara takimit të G7.

Bisedimet midis negociatorëve të Bashkimit Evropian dhe Mbretërisë së Bashkuar u ndërprenë më parë këtë javë rreth protokollit të Irlandës së Veriut. Britania mund të vendosë që në mënyrë të njëanshme të sigurojë lëvizjen e lirë të furnizimeve në Irlandën e Veriut, pavarësisht rregullave të protokollit.

Çështja e Irlandës së Veriut pritet gjithashtu të ngrihet gjatë takimeve të tjera që Boris Johnson do të mbajë në G7 me udhëheqësit e BE dhe me Kancelaren gjermane Angela Merkel.