Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Art & Kulturë

Më e famshmja në Itali, rihapet për vizitorët galeria “Ufizzi”!

Kur galeria Uffizi e Firences u rihap këtë javë pas një bllokimi tjetër të imponuar nga qeveria, pati një dyndje njerëzish. Pas një mbyllje gjashtëmujore për rinovime, kati i dytë i galerisë, shtëpia e veprave të artit të shekullit 15 – 17 më në fund është rihapur. Zona e cila përbën gjysmën e muzeut ka qenë nën rinovim të qëndrueshëm që nga viti 2018.

Por kishte një surprizë në pritje për 1,516 vizitorët që vizituan ditën e rihapjes, 4 maj. Jo vetëm që janë shfaqur 14 dhoma të reja dhe 129 vepra arti të ekspozuara rishtas, por Uffizi “i ri” po u jep hapësirë artistëve që historikisht kanë qënë të përjashtuar nga kanuni: gratë dhe njerëzit me ngjyrë.

Rruga e re përreth galerisë shfaq vizitorët që hyjnë në katin e dytë përmes “Korridorit Plautilla Nelli”, emëruar pas artistit dhe murgeshës së shekullit të 16-të, e cila krijoi një studio në manastirin e saj dhe u mësoi murgeshave kolege zanatin e saj.

Një “Lajmërim” nga Nelli i vendosur në ekran të përhershëm, qëndron mbi hyrjen e derës në dhomat e reja. Diku tjetër, “Judith Slaying Holofernes” i Artemisia Gentileschi, një subjekt të cilin Gentileschi, një e mbijetuar e përdhunimit, e pikturoi dy herë, gjendet në një vend krenar në një dhomë të pikturuar me flakë të kuqe, e cila gjithashtu përfshin vepra të Caravaggio.