Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Bota Tech

Më shumë se 50 robotë “të punësuar” në spitalin e teknologjisë së lartë në Singapor!

Në Spitalin e Përgjithshëm Changi të Singaporit, ka një shans që kirurgu të mos ketë zemër. Pastruesit mund të mos kenë mushkëri dhe fizioterapisti mund të jetë plotësisht pa tru. Kjo sepse në Spitalin e Përgjithshëm Changi (CGH), më shumë se 50 anëtarë të stafit janë robotë.

“Nga kryerja e operacionit në kryerjen e punës administrative, robotët janë bërë pjesë përbërëse e fuqisë punëtore të spitalit me 1.000 shtretër”,-thotë Selina Seah, drejtoreshë për Qendrën për Teknologjinë Ndihmëse dhe Robotike të Kujdesit Shëndetësor (CHART), e cila punon me CGH për të gjetur teknologji të lartë zgjidhje për problemet në kujdesin shëndetësor.

Ndërsa CHART ka funksionuar që nga viti 2015, pandemia ka krijuar një nevojë të re për zgjidhje të kontaktit të largët të kujdesit shëndetësor. Singapori tashmë ka normën më të lartë të adoptimit të robotëve industrialë kudo në botë, me 9 për 100 punëtorë por kjo është kryesisht në sektorin e elektronikës. Tani, Seah shpreson që robotët mund ta bëjnë kujdesin shëndetësor më të arritshëm, të përballueshëm dhe me cilësi më të lartë, si dhe më të sigurt për situatat pandemike.

Rikujtojmë, se së fundmi, Elon Musk po krijon një robot humanoid, i ngjashëm me njeriun në pamje, i cili mund të prezantohet vitin e ardhshëm. Musk u shpreh për robotin Tesla se:

Në thelb do të merret me punën që është e mërzitshme, e përsëritur dhe e rrezikshme. Cila është puna që njerëzit më së paku do të donin të bënin?

Shpikja më e fundit e prezantuar nga Elon Musk në ditën e Inteligjencës Artificiale në kompaninë e tij, është roboti “Tesla”. Teknologjia e re është rreth 1.52 m e gjatë, ka një ekran për fytyrë dhe peshon rreth 56 kilogramë. Musk tha se roboti mund të lëvizë me rreth 8 km/orë dhe mund të mbajë pesha të konsiderueshme.

Gjithashtu, pak kohë më parë Toyota zbuloi një robot të ri që mund të bëjë punët e brendshme të shtëpisë si pastrimi i tavolinave dhe fshirja e sipërfaqeve të tjera. Toyota ka treguar robotë të ndryshëm më parë, përfshirë një që luante një violinë.