Lifestyle

Mënyrat për të përjetuar lumturi dhe ndryshim në jetën tuaj!

Roli i komunitetit, qoftë vëzhgimi i zogjve, pastrimi i plazhit është vënë në fokus të thellë teksa përpiqemi të rikthehemi nga izolimi i zgjatur. Ndiqni mënyrat më poshtë nga themeluesit e komunitetit, pjesëmarrësit dhe ekspertët akademikë dhe kuptoni se si bashkimi ka potencialin të na ndihmojë të ndihemi më mirë duke sjellë ndryshime më të gjera shoqërore.

1.Ndërto një marrëdhënie

Charlie Dark krijoi komunitetin drejtues ‘Run Dem Crew’ në Londër në 2007, por ai ndjen se qëllimi i tij rezonon tani më shumë se kurrë. “Sa më shumë njerëz mund të inkurajojnë komunitetin, veçanërisht tani, kur bota ndihet e paqëndrueshme, aq më mirë,” thotë ai. “Ne jemi të rrethuar nga komunitete të ndryshme që shpresoj se tani do të na kujtojnë se si të ndihemi rehat me njerëzit përsëri pas periudhave të gjata të izolimit.”

2.”Mbysni” vetminë

Nevoja për komunitet nuk ka qenë kurrë më e madhe. Charles Vogl, autor i “The Art Of Community”, pohon se ne po jetojmë në periudhën më të vetmuar ndonjëherë në historinë njerëzore. “Mbi gjysma e amerikanëve thonë se ndihen të vetmuar, ndërsa 15% e meshkujve nuk kanë miq të ngushtë,” thotë ai. “Komuniteti është e kundërta polare e kësaj epidemie të vetmisë.”

3.Gjeni një ndjenjë qëllimi

“Pa dashur të tingëlloj si klishe, kam gjetur arsyen që jam vënë në tokë”, thotë Kevin Maguire, themeluesi i buletinit dhe komunitetit online “The New Fatherhood”. “Unë nuk jam i motivuar nga numrat aq shumë sa ndikimi që di që ka dhe reagimet e sinqerta që marr më frymëzon të bëj më shumë.”

4.Prisni mbështetje dhe frymëzim

“Për çiftet që janë bërë shumë të varur nga njëri-tjetri, ndarja mund të ndihet e sikletshme për njëfarë kohe, por me komunikim, kjo mund të rregullohet dhe trajtohet,” thotë Dr.Firstein, i cili këshillon një durim të ngjashëm nëse bllokimi shkakton tensione në marrëdhënie që nuk janë lehtësuar. “Terapia është gjithmonë një ide e mirë nëse një çift nuk mund të dalë nga rrëmuja.”

5.Kujdesuni për njëri-tjetrin

“Ne nuk jemi konsumatorë; ne jemi qytetarë,” thotë Peter Block, autor dhe specialist në ndërtimin e komunitetit. Ai shton se ne nuk duhet t’ia japim sektorit privat rritjen e një fëmije, të qenit të sigurt dhe të shëndetshëm, të kujdesemi për të moshuarit apo për mirëqenien e planetit. “Ne kemi kapacitetin për të prodhuar mirëqenien tonë,” thotë ai. “Kjo është arsyeja pse komuniteti ka rëndësi.”

6.Festoni hapësirat e përbashkëta

“Në Mbretërinë e Bashkuar, pak më shumë se 4,000 hapësira publike të përbashkëta merren çdo vit nga komunitetet për shkak të zhvillimit ose financimit të humbur,” thotë Hannah Philp, themeluese e ARC Club, një koncept i përbashkët i hapësirës së punës në Londër që fokusohet në lidhjen e lagjeve. “Është kaq e rëndësishme që ne kemi vende IRL për t’u mbledhur,” thotë ajo. “Edhe nëse anëtarët tanë hyjnë një herë në muaj, është diku që ata e dinë se mund të shkojnë dhe të jenë mes njerëzve.”

7.Rritni pasionin

Komunitetet kanë më shumë gjasa të kenë sukses nëse udhëhiqen nga pasioni, thotë Sara Venn. “Në vend që të hyjmë dhe të bëjmë të gjithë punën, ne presim që njerëzit të vijnë tek ne me një ide përpara se të ofrojmë mbështetje dhe konsultim,” thotë ajo. “Ne sigurohemi që kur punojmë me komunitetet, në kohën kur kopshti është në funksionim, ata janë gati ta drejtojnë vetë.”

8.Zbuloni qëllimin tuaj

Për ata që krijojnë komunitetin e tyre, Dark këshillon të jenë të sinqertë se cili është qëllimi. “Njerëzit fillojnë me ide madhështore dhe mendojnë se do të funksionojë menjëherë, por kohët janë të ndryshme,” thotë ai. “Filloni pak dhe inkubohuni përpara se ta shpërndani atë në botë. Duhet kohë që njerëzit t’ju besojnë mjaftueshëm për të hequr dorë nga koha dhe energjia e tyre.”

9.Jepni diçka

Charlie Bethel është shefi i Mbretërisë së Bashkuar për Men’s Sheds, një lëvizje mbarëbotërore që krijon hapësira komunitare për burrat më të moshuar që të lidhen, të bisedojnë dhe të krijojnë. “Mund të jetë një stereotip, por meshkujt shpesh kanë nevojë për diçka për të bërë”, thotë ai. “Të bësh diçka me duart e tua ose të ndihmosh dikë me një detyrë mund të jetë shumë shpërblyese dhe mund të jetë një motivues i madh. Gjithçka ka të bëjë me rritjen e vetëvlerësimit duke ndihmuar komunitetin.”

10.Përgjigjuni një nevoje të paplotësuar

“Ka një bollëk burimesh për nënat, por unë u përpoqa të gjeja një vend në internet që pasqyronte përvojat e mia si baba,” thotë Maguire për fillimin e “The New Fatherhood”, duke shtuar se buletini ka vepruar si një far për të sjellë njerëzit së bashku dhe duke i ndihmuar ata të hapen.