Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Lifestyle

Mënyrat për të qenë vetvetja juaj autentike…

“Ka kaq shumë presion për të qenë ajo që të tjerët kërkojnë që të jemi,”-thotë Prof Stephen Joseph, psikolog-këshillues dhe autor i “Authentic: How To Be Yourself and Why It Matters”. “Nën një presion të tillë, ka kuptim të vendosësh një maskë.”

Por avantazhet për t’u bërë më autentikë janë të mëdha dhe të shumëanshme. “Do të përjetoni më shumë gëzim dhe pasion sepse jeni në gjendje të ndiqni atë që dëshironi me të vërtetë,”-thotë Kathy Caprino, trajnere e karrierës dhe drejtuese e podcast-it Finding Brave. “Dhe do të përjetoni një lidhje më të thellë dhe më të fortë me të tjerët, sepse më në fund do të jeni në gjendje të lidheni nga zemra, me të vërtetën dhe dhembshurinë, në vend që të pretendoni se jeni diçka që nuk jeni.”

Është koha që të heqim maskën që kemi mbajtur dhe të fillojmë të jetojmë një jetë të vërtetë.

1. Bëjeni për punën tuaj

Besoni te vetja juaj dhe do ta shijoni më shumë punën tuaj. Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga psikologët holandezë nga Universiteti i Utrecht në vitin 2014 dhe i botuar në ‘Journal Of Happiness Studies’. Hulumtimi vlerësoi autenticitetin e punëtorëve dhe zbuloi se ishte i lidhur pozitivisht me kënaqësinë e raportuar të punës.

2. Kuptoni drejtimin tuaj

“Bota është drejtuar nga kultura e konsumatorit, e cila është një pengesë për të jetuar në mënyrë autentike”,-thotë Profesor Joseph. Ne ndihemi të nënshtruar për të pasur më shumë, për të treguar përparim përmes zotërimeve, për të parë më shumë vlerë në të mirën materiale sesa marrëdhëniet e ndershme dhe që vërtetojnë jetën. “Nëse dëshirojmë një autenticitet më të madh, do të thotë të gjejmë lirinë për të jetuar jetën tonë në mënyra që përmbushin më mirë nevojat tona dhe na ndihmojnë të rilidhemi me veten, të tjerët dhe me sensin tonë të qëllimit.”

3. Frika

“Impulsi për të pretenduar se jemi dikush për të cilin nuk jemi, zbret në një frikë bazë për t’u refuzuar, poshtëruar ose ndëshkuar nëse zbulojmë se kush jemi në të vërtetë”, thotë Caprino. “Kemi frikë se çfarë mund të ndodhë nëse ‘zbulohemi’ në lidhje me atë që mendojmë dhe besojmë në të vërtetë, cilën ‘anë’ duam të marrim për një çështje kyçe dhe jetën që duam të bëjmë.

4. Shkruani të vërtetën

“Shkruani një ditar 10 minuta në ditë”, sugjeron John Siddique, këshilltar dhe autor. “Shënoni përvojat tuaja të përditshme dhe si keni reaguar. Çfarë bëtë apo thatë që nuk pasqyronte veten tuaj të vërtetë? Çfarë hapash do të bëj nesër që do të pasqyrojnë atë çfarë dhe kush jam në të vërtetë?”

5. Merrni kohën që ju nevojitet

I njëjti studim i “Journal Of Happiness” zbuloi se, ndërsa 72% e njerëzve thanë se janë autentikë në punë, na duhen mesatarisht dy deri në tre muaj që ne t’ua tregojmë veten tonë të vërtetë kolegëve tanë. Nga ky grup, 60% ishin autentike sipas nivelit tre mujor dhe 22% për nëntë muaj. Kur kjo ndodh, shefat regjistrojnë gjithashtu nivele më të larta të performancës dhe mbajtjes së stafit sipas një raporti të prodhuar nga akademikë në Shkollën e Biznesit të Harvardit dhe Universitetit të Karolinës së Veriut. Kur punonjësit fuqizohen të shprehin veten e tyre autentike dhe më të mirë, ata janë më pak të shqetësuar dhe më pak të prirur të vuajnë nga rraskapitja.

6. Flisni me fëmijën tuaj të brendshëm

“Kushtëzimi familjar, brezor dhe shoqëror aplikohet tek ne që në moshë të hershme”, thotë Siddique. “Ne e kalojmë jetën tonë duke e mbrojtur dhe përfaqësuar atë. Ajo ndikon në modelet tuaja të marrëdhënieve, modelet tuaja të dashurisë, qëndrimin tuaj politik për gjërat; të cilat në fakt mund të mos jenë tuajat.” Jini të përgatitur të gërmoni thellë dhe të zbuloni pak dhimbje në ndjekje të vetes suaj të vërtetë duke ekzaminuar jetën tuaj të hershme, ju mund të “thyeni” modelet e vjetra.

7. Pyetni atë fëmijë të brendshëm

“Nga kush e keni dëshiruar më shumë dashurinë si fëmijë dhe kush duhet të ishit për ta marrë atë?” thotë Caprino. “Kur iu përgjigja për herë të parë kësaj pyetjeje për veten time, u habita plotësisht. Papritur kuptova se ndjeva se duhej të isha ‘shkëlqyeshëm’ për babain tim (i cili ishte vetë i shkëlqyer) dhe ‘i bindur’ për nënën time, për t’u pranuar plotësisht. Ju veproni në mënyra që shpresoni se do të gjenerojnë më shumë dashuri, pranim dhe respekt.”

8. Lirohu

“Kushtëzimi do të thotë që ne e gjejmë veten duke qëndruar në një mendje ose duke qeshur së bashku me gjërat me të cilat nuk ndihemi rehat, ose e dimë se nuk do të donim që ata njerëz që duam dhe respektojmë të na shihnin duke bërë,” thotë Siddique. Bëhuni të vetëdijshëm për mospërputhjet midis veprimeve tuaja dhe besimeve tuaja. Nëse e kapni veten duke bërë deklarata që nuk i përmbaheni vërtet, pyesni veten nëse i besoni fjalëve që flisni?

9. Rishikoni ku nuk mund të jeni real…

“Në çfarë situatash, me cilët njerëz, në çfarë momentesh mendoni se duhet të jeni të shtirur dhe të mos ndani të vërtetën tuaj për jetën, karrierën apo biznesin tuaj”, pyet Caprino. “Dhe vlerësoni se çfarë përfitoni nga përfshirja në këtë sjellje? Çfarë ju pengon konkretisht të ngriheni dhe të flisni hapur dhe sinqerisht për atë që ndjeni dhe mendoni dhe të ndani më shumë se kush jeni?”

10. Eksploroni thelbin e jetës tuaj

Në një ese për Revistën ‘Greater Good’, Patricia Hewlin, mësuese në Universitetin McGill, thotë se ndërsa vlerësoni vlerat tuaja thelbësore, duhet të bëni këto pyetje: Cilat janë gjërat e mia të negociueshme dhe të panegociueshme? A ka shkaqe apo virtyte specifike që vërtet i vlerësoni?

11. Përditësoni statusin tuaj

Në një artikull të ri për revistën ‘Nature Communications’, një studim nga studiuesit e Universitetit të Kolumbisë tregoi se përdoruesit e mediave sociale që postuan për një javë në një mënyrë autentike raportuan nivele dukshëm më të larta të mirëqenies, humorit dhe ndikimit pozitiv sesa kur bënin postime të vetë-idealizuara.

12. Mos u mashtroni nga rrjetet sociale

“Në mediat sociale, ne të gjithë jemi shumë të ndikuar nga ajo që duket se po bëjnë të tjerët që është ‘më mirë’ sesa mënyra se si mendojmë se po ia dalim”,-thotë Caprino. “Ajo që shumica e njerëzve harrojnë është se ajo që shohim në llogaritë e mediave sociale të njerëzve të tjerë është shumë e shtirur. Nëse ndiejmë se duhet të fshehim ose të ndryshojmë vazhdimisht se kush jemi në të vërtetë dhe të ndrydhim atë që besojmë”.

13. Vendosni kufijtë tuaj

Kur kufijtë tanë nuk janë të vendosur, mund të jetë e lehtë të largohemi nga vetja jonë autentike. “Ndërsa mund të përfshijë disa biseda të sinqerta, vendosja e këtyre kufijve është një pjesë e rëndësishme e jetesës autentike,”-thotë Siddique. Vendosini këto me partnerët, miqtë, familjen dhe kolegët, duke e fiksuar kohën, energjinë, emocionet, etikën, hapësirën personale dhe standardet tuaja.

14. Shihni veten

“Çelësi është të jesh gjithmonë i hapur për të mësuar për veten,” sugjeron Profesor Joseph. “Merrni gjithçka si një mundësi për të mësuar, jini të hapur për veten tuaj se kush jeni, mos gënjeni veten, por përballuni në mënyrë të barabartë me pikat tuaja të forta dhe të dobëta.”

15. Pranoni “serumin e së vërtetës”

“Ne e humbasim veten përmes pijeve alkoolike më shumë sesa zbulojmë veten tonë autentike,”- thotë një këshilltar për ‘Tree House Recovery’. Ata që kanë varësi ndaj alkoolit po thurin vazhdimisht një rrjetë komplekse gënjeshtrash. “Ata nuk po i afrohen vetes”, shpjegon Edmund Tirbutt, bashkëautor i ‘Beat The Booze’. “Edhe ata që kanë vetëm varësi psikologjike po përpiqen vazhdimisht të bëjnë shaka me të gjithë rreth tyre se alkooli nuk paraqet problem.”

16. Dëgjo

“Autenticiteti do të thotë që ju jeni duke dëgjuar sepse jeni kurioz dhe sepse ju intereson, jo vetëm sepse supozohet”, thotë Jesse Lahey. “Dëgjimi autentik është një aftësi që kërkon praktikë dhe përqëndrim, është kur i përgjigjeni folësit në mënyra që tregojnë se ju intereson ajo që thuhet.”

17. Adresoni “sekretin tuaj të vogël”

“Përballoni me sy hapur atë gjë në jetën apo punën tuaj që mendoni se duhet ta fshihni në mënyrë që të pranoheni”, sugjeron Caprino. “Tregojeni në një mënyrë të fuqishme, nxirreni atë, lëreni të shohë dritën e ditës. Merreni me ndershmëri dhe guxim.”

18. “Përqafoni” sfida pozitive

“Regjistrohuni në aktivitete që ju japin qëllim dhe kuptim”, sugjeron Seidler, psikolog klinik dhe ekspert i shëndetit mendor të meshkujve në Movember. “Kjo mund të jetë të mësosh një aftësi të re, të marrësh një sfidë dhe ta përdorësh atë për të kaluar kohë me njerëz që të bëjnë të ndihesh pozitiv.”

19. Bëhu një mentor

“Kujdesi për mirëqenien e të tjerëve dhe adoptimi i një qasjeje edukative ndaj familjes, miqve dhe atyre me të cilët angazhohemi, na jep një ndjenjë kuptimi dhe qëllimi,” shprehet Shelley Treacher, psikoterapiste BACP dhe producente e podcast-it Underground Confidence. “Kjo rrjedh se ne ndihemi më autentikë, më të përmbushur dhe më të harmonizuar me qëllimin tonë në jetë, kur kujdesemi për të tjerët. Mund të jetë me të vërtetë ajo që jemi për të bërë në këtë planet.”

20. Vlerëso injorancën

Në rrethana të caktuara ju shpesh ndiheni të detyruar të ofroni një përgjigje. Ky detyrim i kombinuar me pak ego ju detyron të jepni përgjigje. Jini të vërtetë me veten dhe kini besimin për të thënë fjalët: “Nuk e di”. Nga një vend i tillë i pozitës së barabartë, mund të vijë një dialog shumë më i sinqertë.