Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Health & Beauty Lifestyle

Metoda më e thjeshtë dhe më efektive që do t’ju ndihmojë të flini!

Të kesh probleme për të fjetur mund të jetë vërtet bezdisëse dhe duke pasur parasysh se rreth 30% deri 35% e të rriturve përjetojnë simptoma të ngjashme me pagjumësinë, ky është një problem serioz që është mjaft i zakonshëm. Për fat të mirë, Dr Luc P.Beaudoin, një profesor i shkencës njohëse në Universitetin Simon Fraser, mund të ketë gjetur një zgjidhje të lehtë dhe të shpejtë që mund t’i ndihmojë njerëzit të flenë më shpejt se një foshnjë.

Metoda “Cognitive Shuffle”

Dr Luc e ka quajtur metodën e tij “Cognitive Shuffle”, e cila i referohet një teknike që përfshin imagjinimin e objekteve të rastit që janë të lehta për tu vizualizuar. Siç thotë Dr Luc, metoda i fshin mendimet tuaja për ta mbajtur mendjen tuaj të mos mendojë për çështjet që ju pengojnë të bini në gjumë. Duke pasur parasysh se të menduarit e objekteve të tilla të rastësishme dhe të lehta për tu vizualizuar nuk është e lehtë, Dr.Luc rekomandon përdorimin e aplikacionit të tij “MySleepButton”, të cilin ai e krijoi veçanërisht për t’i ndihmuar njerëzit të përfitojnë sa më shumë nga metoda e tij. Aplikacioni ju ndihmon të zgjidhni listën e fjalëve për ju dhe gjithçka që duhet të bëni është të imagjinoni fjalët që ju thotë.

Lëreni imagjinatën tuaj t’ju bëjë të flini.

Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të mendoni për një fjalë të rastësishme dhe emocionalisht neutrale që ka të paktën 5 shkronja, duke imagjinuar objekte që fillojnë me secilën shkronjë. Për shembull:

1.Astronaut
2.Dele
3.Luani
4.Elefant
5.Stilolaps
Sidoqoftë, sigurohuni që të mos mendoni për ndonjë fjalë që provokon emocione stresuese ose negative. Dhe nëse e keni arritur deri në fund të fjalës pa fjetur, thjesht përsëritni të njëjtën metodë në një fjalë të ndryshme.

Vënia në provë e metodës

Për t’u siguruar që metoda funksionon, Universiteti SFU e provoi atë në 154 studentë të cilët u ankuan për modelet e tyre të gjumit. Pjesëmarrësit provuan metodën dhe rezultatet vërtetuan se aftësitë e tyre njohëse të gjumit u përmirësuan shumë. Jo vetëm që ata ranë në gjumë më shpejt, por pjesëmarrësit gjithashtu regjistruan cilësi të përmirësuar të gjumit gjithashtu. Për më tepër, Dr. Luc gjithashtu mori shumë reagime pozitive në lidhje me aplikacionin “MySleepButton” me shumë njerëz që ndanë kënaqësinë e tyre me efektivitetin e aplikacionit.

Edhe pse një gjumë i dobët i natës mund të ndikojë në shëndetin tuaj, pamjen dhe cilësinë e përgjithshme të jetës tuaj, 35% e të rriturve flenë më pak se 7 orë në natë. Ndërsa shqetësimet dhe stresi mund të ngatërrojnë trurin tuaj dhe të shtojnë netët e shqetësuara, ka disa zakone të përditshme ku mund të ndikojnë që ju të bëni një gjumë më të mirë. Në këtë link mësoni se cilat zakone para gjumit ia vlen të prishen për hir të një gjumi të mirë gjatë natës.