Lifestyle

Mitet mbi prindërimin në të cilat duhet të ndalojmë së besuari!

Nuk ka prindër të përsosur, kështu që është e pamundur të parashikohet nëse mënyra se si rriten mund t’i ndihmojë ata të zhvillohen plotësisht. Kjo është arsyeja pse ka shumë mite dhe besime që lidhen me edukimin e tyre, të cilat, në shumë raste, nuk kanë një bazë shkencore për të mbështetur efektivitetin e tyre në afat të shkurtër dhe të gjatë.

Ja disa nga këshillat e ndryshme të prindërimit që shumë njerëz shpesh mendojnë se janë të vërteta, por në fakt nuk janë aspak efektive.

1. “Ju duhet t’i bërtisni një fëmije për të demonstruar autoritet.”

Metodat agresive të prindërimit janë ende të rrënjosura në shumë komunitete. Sidoqoftë, duhet të dini se në fakt nuk është një mënyrë efektive për edukimin e fëmijëve. Jo vetëm kaq, por mund të shkaktojë trauma tek fëmijët. Ky lloj disipline çon vetëm në rritjen e hendekut midis fëmijëve dhe të rriturve dhe i bën këta të fundit të veprojnë si gjyqtarë për të vendosur rregullat pa mundësinë e hapësirës për dialog. Ndëshkimi fizik nuk është lloji i vetëm i agresionit. Ndëshkimi verbal, ku prindërit priren të ngrenë zërin si një mënyrë për të disiplinuar fëmijët e tyre, nuk është efektive. Në vend që t’i ndihmoni ata të përmirësojnë sjelljen e tyre, kjo vetëm e përkeqëson atë dhe gjeneron probleme të sjelljes me kalimin e kohës.

2. “Prindërit duhet të jenë miqtë më të mirë të fëmijëve të tyre.”

Edhe pse qasjet autoritare, të tilla si ndëshkimi fizik dhe verbal, nuk japin rezultate të mira, gjithashtu nuk është mirë të jesh shumë lejues me fëmijët deri në atë pikë sa të mos i bësh ata të respektojnë rregullat. Prindërit duhet të perceptohen si “modele roli” për fëmijët e tyre, kështu që është e rëndësishme t’i edukoni ata në atë mënyrë që ata të mësojnë të ndjekin rregullat dhe të fusin tek vetja vlera që i ndihmojnë ata të jetojnë në shoqëri.

3. “Krahasimi i vëllezërve dhe motrave i lejon një vëllai ose motre të përmirësojë qëndrimin ose performancën e tyre.”

Shumë herë, prindërit besojnë se një fëmijë i disiplinuar me nota të mira ka më shumë gjasa të ketë sukses në të ardhmen. Dhe duke i kushtuar më shumë vëmendje fëmijës që demonstron këto cilësi dhe duke i treguar ato si një shembull për t’u ndjekur, vetëm nxit rivalitetin dhe ndryshimin e vëllezërve, duke çuar në zhvillimin e problemeve të sjelljes dhe konflikteve familjare. Ndërsa është e vështirë të shmangësh krahasimet, rekomandohet të supozosh që secili fëmijë ka dallimet e veta dhe se ai nuk arrin gjithmonë të ketë sukses duke qenë nxënësi më i mirë në shkollë. Në këto raste, është mirë të vlerësoni pikat e forta të secilit fëmijë dhe të mos i krahasoni ato drejtpërdrejt.

4. “Prindërit e mirë rrisin fëmijë të suksesshëm.”

Ka prindër të cilët, për të inkurajuar fëmijët e tyre që të jenë të suksesshëm, i regjistrojnë ata në shumë aktivitete jashtëshkollore që u lejojnë atyre të përmirësojnë aftësitë e tyre. Por obsesioni për të pasur fëmijë të suksesshëm të cilët vetëm korrin arritje në gjithçka që bëjnë, vetëm kontribuon në krijimin e fëmijëve të pakënaqur që përfundojnë duke përmbushur pritjet e prindërve të tyre pa kënaqur dëshirat e tyre. Sa i përket mjedisit shkollor, nxënësit të cilët janë të detyruar të performojnë mirë dhe të cilët zhvillohen në mjedise arsimore ku konkurrenca me të tjerët është e privilegjuar mund të vuajnë nga mungesa e gjumit dhe çështjet e vetëvlerësimit. Në këto raste, gjëja ideale është të përqendroheni në përpjekjen e fëmijës dhe jo në rezultatin përfundimtar.

5. “Ne duhet të fshihemi nga fëmijët tanë në mënyrë që ata të mos na shohin duke qarë.”

Prindërit shpesh përpiqen të portretizojnë një imazh të përsosmërisë dhe të shmangin, me çdo kusht, duke e treguar veten si njerëz të prekshëm para fëmijëve. Sidoqoftë, është e rëndësishme që fëmijët të dinë që të rriturit gjithashtu kanë momente trishtimi. Asnjë ndjenjë nuk duhet të nënvlerësohet, por përkundrazi, duhet të kanalizohet në mënyrë që fëmijët të mos i fshehin kur të kalojnë një krizë në momente të caktuara të jetës së tyre.

6. “Mbajtja e fëmijëve të zënë në shumë aktivitete do t’i ndihmojë ata në edukimin e tyre.”

Ndërsa aktivitetet jashtëshkollore mund t’i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë aftësi drejtuese dhe shoqërizuese, mbingarkesa e detyrave të shtëpisë gjithashtu mund të kontribuojë në performancën e dobët akademike. Kjo është veçanërisht e vërtetë për të rinjtë që janë në vitet e fundit të shkollës dhe kanë përgjegjësi familjare. Gjatë fëmijërisë, shumë prindër i regjistrojnë fëmijët e tyre në kurse të ndryshme jashtë shkollës që përfundimisht mund të shkaktojnë stres dhe ankth. Fëmijët kanë nevojë për kohë për të luajtur ose pushuar pas studimeve të tyre. Prandaj, nëse ata refuzojnë të marrin pjesë në një aktivitet, këshillohet të flisni për të dhe të diskutoni mundësinë e heqjes së tij ose përcaktimit të përparësive.

7. “Fjetja me prindërit siguron siguri.”

Ndërsa kjo ndryshon në varësi të rutinës tuaj të veçantë, ka disa avantazhe dhe disavantazhe që lidhen me stilin e jetës ose shëndetin e prindërve. Besohet se bashkë-gjumi i ndihmon fëmijët të ndihen të sigurt dhe nënat që ushqejnë me gji të flenë më shumë. Sidoqoftë, nëse ka faktorë të tjerë, siç është pozicioni i fjetjes së foshnjës ose shëndeti i prindërve, mund të jetë e këshillueshme që të provoni alternativa të tjera, të tilla si vënia e fëmijës në gjumë në një krevat fëmijësh.

8. “Ata duhet të detyrohen të heqin dorë nga biberoni.”

Përdorimi i zgjatur i biberonit mund të shkaktojë deformime dhe varësi të dhëmbëve, kështu që mjekët rekomandojnë që foshnjat të ndalojnë përdorimin e saj midis moshës 2-4 vjeç. Procesi i braktisjes mund të jetë i vështirë për disa foshnje dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të lavdëroni fëmijën tuaj sa herë që ai nuk përdor biberonin e tij. Ju gjithashtu mund të përpiqeni ta ngushëlloni foshnjën tuaj duke i dhënë atij një përqafim nëse ai ulërin dhe qan. Nëse fëmija juaj ka shumë probleme të heqë dorë nga biberoni dhe asgjë nuk funksionon, duhet të konsultoheni me mjekun ose dentistin tuaj.

9. “Duhet të veshësh shumë rroba në mënyrë që të mos ftohen.”

Problemi me veshjen e tepërt të foshnjave është se ata mund të kenë ethe sepse nuk janë në gjendje të rregullojnë temperaturën e trupit të tyre. Gjithashtu ndodh nëse ato mbahen në mjedise shumë të nxehta. Në këto raste, rekomandohet që ata të veshin vetëm një veshje më shumë se të rriturit dhe nëse kanë ethe, hiqni pallton për t’i ndihmuar ata të ulin temperaturën.

10. “Ecja zbathur çon në ftohje dhe grip.”

Viruset nuk hyjnë nëpër këmbë, siç mendojnë shumë njerëz, kështu që është mirë që fëmijët të ecin zbathur. Sëmundje të tilla si ftohja përhapet nga kontakti me pështymën që nxirret jashtë kur flisni ose tështini. Nuk është vërtetuar shkencërisht se ftohja e këmbëve ose pjesëve të tjera të trupit shkakton ftohje.