Food & Drink Health & Beauty

Mos e bëni më këtë gabim! Pirja e kafes esëll mund të dëmtojë shëndetin tuaj…

Të gjithë e dimë se kafeja magjike dhe na nevojitet për të filluar ditën tonë dhe për të frymëzuar produktivitetin mbinjerëzor. Në ato ditë kur thjesht nuk mund të zgjohemi të kthjellët dhe të gatshëm për të përballuar kaosin tonë, është aroma dhe shija e kafesë që ofron shpresën e vetme për mbijetesë. Si rezultat, ne jemi të gjithë fajtorë që kemi kërkuar atë filxhan kafeje në fillim si nxitje për t’u ngritur nga shtrati në mëngjes. Por ju sugjerojmë mos të pini kafe para ujit.

1. Uji fillon metabolizmin e trupit tuaj në shpejtësi të lartë

Uji bën shumë për mirëqenien tonë të përgjithshme dhe siguron që metabolizmi ynë të funksionojë në të gjithë cilindrat. Kur pimë kafe, ajo tenton të rrisë nivelet tona të kortizolit, gjë që na ndihmon të ndihemi vigjilentë dhe të zgjuar, por edhe ndonjëherë të stresuar dhe të shqetësuar. Nivelet e kortizolit janë më të lartat tashmë në mëngjes, kështu që ne mund të mbështetemi te trupi ynë për të na ushqyer për atë pak kohë që duhet për të pirë disa gota ujë përpara se të futemi në filxhanin e kafesë.

2. Uji mbron nga mungesa e mineraleve, problemet me tretjen dhe më shumë

Kur zgjohemi, trupi ynë është mjaft i thatë. Arritja e parë për kafe mund të shkaktojë që aciditeti dhe përbërësit në atë filxhan të irritojnë mukozën e stomakut. Kur konsumohet kafe, stomaku juaj prodhon acid klorhidrik, i cili është më i keq kur konsumoni kafe me stomakun bosh. Nëse jeni një konsumues i zjarrtë i kafeinës, tashmë e dini se kjo është një jo. Nëse konsumoni shumë kafe, trupi juaj do të mbingarkohet dhe do të prodhojë më shumë acid klorhidrik sesa duhet, duke rezultuar në mungesë mineralesh dhe probleme me tretjen. Ulçera e stomakut, urthi, dispepsi, gurët në veshka, infeksionet e fshikëzës mund të jenë të gjitha efekte anësore të acidit të tepërt.

3. Uji mbron dhëmbët

Kafeja përmban taninë, një kimikat përgjegjës për zbardhjen e dhëmbëve tuaj. Ndërsa pini kafenë (ose çajin), tanina krijon një shtresë në ato të bardha margaritare. Por uji ofron një ndihmë tjetër për trupin tuaj dhe dhëmbët tuaj. Pirja e ujit pesëmbëdhjetë minuta para filxhanit të parë të kafesë prodhon një shtresë mbrojtëse që redukton mundësinë e njollosjes.