Health & Beauty

Mos e lini pas dore, inflamacioni i syve mund të shkaktojë dëme të parikuperueshme tek shikimi juaj!

Inflamacioni i syrit ose Uveiti është një gjendje ku shtresa e mesme e syrit, e quajtur uvea, bëhet e kuqe. Simptomat kryesore janë ënjtja, skuqja, dhimbja dhe turbullira. Inflamacioni i syrit prek pjesë të ndryshme të syrit nga irisi në retinë. Nëse nuk trajtohet në kohë, ky inflamacion mund të rezultojë në humbje të shikimit dhe madje edhe verbim.
Uvea përbëhet nga irisi që është pjesa e ngjyrosur, trupi ciliar që sekreton lëngun dhe koroidi që furnizon retinën me gjak.

Inflamacioni i syve mund të ketë një sërë shkaqesh nga infeksionet deri tek efektet anësore të disa ilaçeve. Uveiti i syrit shkaktohet kryesisht nga faktorët dhe kushtet e përshkruara më poshtë:

 1. Alergjitë: Inflamacioni i syve mund të shkaktohet duke rënë në kontakt me lente të papastra, irritues mjedisorë, papastërti ose substanca kozmetike.
 2. Infeksionet: Inflamacioni i syve shpesh shkaktohet nga infeksione bakteriale, virale ose kërpudhore.
 3. Sëmundjet autoimune: Artriti reumatoid dhe SLE ose Lupusi është një faktor shumë i zakonshëm pas këtij infeksioni të syrit.
 4. Trauma: Lëndimet në sy ose operacionet gjithashtu mund të rezultojnë në këtë gjendje.
 5. Ekspozimi ndaj toksinave: Ekspozimi kimik, terapia me rrezatim ose medikamente të caktuara gjithashtu mund të shkaktojnë këtë infeksion.

Simptomat e uveitit të syrit zakonisht ndryshojnë me intensitetin dhe zonën e prekur. Simptomat dhe shenjat më të zakonshme për një sy të përflakur janë:

 • Pamje e turbullt
 • Ënjtje e syrit
 • Skuqje
 • Dhimbje në sy dhe siklet
 • Lotët ose shkarkimin e lëngjeve të syrit
 • Ndjeshmëria ndaj dritës
 • Njolla në vizion

Diagnoza mjekësore për inflamacionin e syrit zakonisht bëhet nëpërmjet ekzaminimit gjithëpërfshirës të syrit nga një okulist. Pikat e syve të përshkruara nga një okulist mund të jenë shumë efektive në reduktimin e ënjtjes, dhimbjes, skuqjes dhe gjithashtu parandalimin e komplikimeve të tjera. Vlen të përmendet se kërkimi i një diagnoze të menjëhershme mjekësore është thelbësore nëse përjetoni ndonjë simptomë të inflamacionit të syrit, pasi uveiti i patrajtuar mund të kushtojë humbje të shikimit dhe komplikime të tjera.