Health & Beauty Lifestyle

Mos e lini pas dore, tharja e gojës mund të jetë një alarm i kuq për shëndetin tuaj!

Shancet janë të shumta që ju jeni thjesht të dehidratuar dhe trupi juaj po ju thotë se duhet të pini më shumë ujë. Kjo mund të nënkuptojë gjithashtu se po merrni frymë përmes gojës gjatë natës ose mund të lidhet me stresin, pirjen e duhanit ose dietën tuaj. Por në disa raste, një gojë e tharë vazhdimisht mund të jetë një shenjë e sëmundjes serioze, sipas Dr Azad Eyrumlu nga firma dentare Banning Dental Group.

Goja e thatë zakonisht njihet si xerostomia, që në thelb do të thotë se ka mungesë të pështymës në gojën tuaj. Pështyma ndihmon në kontrollin e niveleve të baktereve, si dhe balancon dhe largon acidin rreth dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Dr Eyrumlu tha:

Një gojë e thatë mund të jetë një shenjë se diçka nuk është në rregull diku tjetër. Kjo mund të shfaqet me simptoma të tilla si një ndjenjë ngjitjeje në gojë, tharje ose dhimbje të fytit, vështirësi në përtypje ose gëlltitje apo edhe erë e keqe. Disa gjendje shëndetësore si goditja në tru, diabeti ose sëmundja e Alzheimerit mund të shfaqen në këtë mënyrë, ndërsa këto simptoma mund të jenë gjithashtu një tregues i një çrregullimi autoimun si HIV ose sindroma Sjogren.

Ai tha se ishte e rëndësishme të flisni me mjekun e përgjithshëm nëse goja juaj e thatë nuk do të largohet. Këtu ne shkojmë në detaje të mëtejshme rreth asaj se për çfarë mund të jetë një flamur i kuq për ju…

1. Diabeti

Njerëzit me diabet shpesh janë të ndjeshëm ndaj tharjes së gojës për shkak të niveleve të larta të glukozës në gjakun dhe pështymën e tyre, tha Diabetes.co.uk. Kjo gjithashtu do t’i predispozojë ata ndaj infeksioneve të majave të tilla si mëllenjë, shtoi bamirësia.

2. Goditja në tru

Sipas Shoqatës së Stroke, është e zakonshme të keni probleme me gëlltitjen pas një goditjeje. Këto mund t’ju japin një gojë të thatë dhe të bëjnë që një shije e keqe të vendoset atje. Ju gjithashtu keni më shumë gjasa të merrni infeksione në gojë nëse nuk keni mjaft pështymë. Nëse keni probleme me gëlltitjen, organizata bamirëse ju rekomandoi të flisni me një terapist të të folurit dhe gjuhës.

3. HIV

Plagët e gojës dhe kanceri janë të zakonshme tek të sëmurët me HIV, siç është goja e thatë. Kjo për shkak se virusi mund të shkaktojë fryrjen e gjëndrave të pështymës, duke çuar në uljen e prodhimit të pështymës. Goja e thatë mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i ilaçeve për HIV, sipas Medical News Today.

4. Alzheimer

Sipas Shoqatës së Alzheimerit, njerëzit me këtë gjendje shpesh mund të harrojnë të hidratohen siç duhet ose të praktikojnë higjienë të mirë orale, duke çuar në gojë pambuku.