Health & Beauty

Mos u lodhni t’i mashtroni dentistët në lidhje me këtë çështje, ata e dinë të vërtetën!

Të gjithëve na ka ndodhur të mos përdorim fillin dentar për disa javë, por pas disa ditësh të kemi takim me dentistin. Me nxitim, ju shkoni në banjë dhe shkoni menjëherë që t’i pastroni dhëmbët, përpara se të niseni për t’u ulur në karrigen e frikshme të dentistit. Ndërsa ju mendoni se kjo do të bëjë që të mashtroni dentistin tuaj, ne po ju themi se nuk është kështu. Duke folur për portslin “The Sun”, Neil Sikka, një dentist në Bupa Dental Care tha se ka shenja sinjalizuese që dikush nuk ka përdorur rregullisht fillin me fill. Ai tha:

Ne mund të dallojmë nëse dikush nuk përdor fill me fill nga akumulimi i pllakës midis dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve.

Neil tha se shumë njerëz besojnë në mënyrë të rreme se pastrimi me pe është më pak i rëndësishëm se larja, por nuk është aspak kështu. Dentisti shton:

Ndërsa larja mund të ndihmojë në pastrimin e sipërfaqes së dhëmbëve tuaj, qimet do të përpiqen të punojnë në rrugën e tyre midis dhëmbëve tuaj. Kjo pastron afërsisht një të tretën e sipërfaqes së dhëmbit tuaj, të cilën larja normale thjesht nuk mund ta arrijë.

Ai shtoi se pllaka midis dhëmbëve tuaj është treguesi më i madh që nuk keni përdorur fill. Kjo është për shkak se përdorimi i fillit, ka për qëllim heqjen e pllakës midis dhëmbëve për të ndihmuar në parandalimin e prishjes dhe për të pastruar zonën midis mishrave të dhëmbëve (gingiva) dhe dhëmbit, tha ai. Sikka shtoi se nëse papastërtitë nuk hiqen nga këto zona, do të rritet mundësia e prishjes së dhëmbëve. Jo vetëm kjo, por do të ketë edhe një rrezik të shtuar të inflamacionit në mishrat e dhëmbëve. Neil shpjegoi:

Kur mishrat e dhëmbëve inflamohen, ato skuqen, fryhen dhe rrjedhin gjak. Megjithatë, kjo nuk është një arsye për të ndaluar përdorimin e fillit. Në fakt, është e zakonshme që mishrat e dhëmbëve të rrjedhin gjak gjatë pastrimit interdental, veçanërisht nëse nuk pastroni rregullisht midis dhëmbëve. Kjo është për shkak të inflamacionit të shkaktuar nga pllaka dhe bakteret që kanë jetuar rreth mishrave të dhëmbëve.

Megjithatë, ai shtoi se gjakderdhja mund të jetë gjithashtu një shenjë se ka ndonjë sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe do të vazhdojë derisa shëndeti juaj oral të përmirësohet. Dentisti këshillon:

Përsëri, ju duhet të pastroni dhëmbët në mënyrë më efektive dhe më shpesh për ta zgjidhur këtë. Nëse keni ende probleme me gjakderdhjen pas 7-10 ditësh, vizitoni dentistin ose higjenistin tuaj për këshilla të mëtejshme.