Health & Beauty Lifestyle

Mungesa e gjumit mund të shkaktojë probleme në ecje?! Ja çfarë thotë studimi i ri!

Një studim i fundit i botuar në revistën “Scientific Reports” doli në përfundimin se si nivelet e ndryshme të mungesës së gjumit ndikojnë në ecje, që ndikon në procesin e ecjes dhe ekuilibrit. Studiuesit morën 30 studentë të kolegjit për këtë studim, sepse rreth 40 % e tyre vlerësohet të flenë më pak se gjashtë orë çdo natë.

Kjo mund të ndikojë në vëmendjen dhe fokusin e një personi, të cilat janë thelbësore për të ecur pa probleme. Pjesëmarrësit nuk kishin ndonjë çrregullim të gjumit, ecjes ose ekuilibrit të diagnostikuar më parë. Atyre iu kërkua të ndiqnin rutinat e tyre normale të përditshme për dy javë. Autorët e studimit monitoruan ritmin e ecjes së studentëve dhe modelin e gjumit gjatë kësaj kohe. Më pas, studiuesit i ndanë në mënyrë të barabartë studentët në tre grupe.

Studentët që flinin fundjavës për të kompensuar humbjen e gjumit gjatë javës u konsideruan grupi i kontrollit (CG). Ata që pushonin mjaftueshëm gjatë ditëve të javës dhe nuk kishin nevojë të kompensonin mungesën e gjumit, njiheshin si grupi i kufizimit kronik të gjumit (SCR). Grupi i tretë i studentëve u quajt grupi i privimit akut të gjumit (SAD). Studentëve të SAD iu kërkua të vinin në laboratorin e studiuesve të enjten në mbrëmje dhe të qëndronin zgjuar deri në mëngjes.

Rezultatet treguan se ata nga grupet CG dhe SAD kishin më shumë gjasa të kishin ulje në ekuilibrin e tyre të ecjes dhe kontrollin e përgjithshëm të ecjes. Studentët nga grupi SCR treguan rezultate më të mira duke bërë testin e ecjes sepse nuk po humbisnin gjumin. Kjo i lejoi ata të kishin një nivel më të madh të përqendrimit dhe vëmendjes kur përfundonin këtë ushtrim.

Studiuesit arritën në përfundimin se privimi i gjumit mund të ndikojë në mënyrën se si ecni. Përtej ecjes, mungesa e gjumit është treguar gjithashtu se rrit rrezikun e zhvillimit të demencës dhe sëmundjeve të tjera kronike, duke përfshirë diabetin dhe presionin e lartë të gjakut. Fjetja shtatë deri në tetë orë gjumë çdo natë mund t’ju ndihmojë të shmangni problemet me ecjen dhe problemet serioze shëndetësore me kalimin e kohës. Për fat të mirë, ka disa mënyra të thjeshta që mund ta bëni këtë në mënyrë natyrale!

Si mund të flini më mirë gjatë natës në mënyrë natyrale?

Nëse e keni të vështirë të flini gjatë natës, provoni të shtoni më shumë ushqime të lehta si kivi, farat e kërpit dhe fëstëkët në dietën tuaj të përditshme. Këto ushqime janë të pasura me melatonin, hormoni kyç që ndihmon në rregullimin e ciklit tuaj gjumë-zgjim. Qëndrimi në të njëjtën orë gjumi çdo natë ndihmon trupin tuaj të dijë se kur të fillojë të relaksohet dhe të ndihet i përgjumur. Synoni të jeni në shtrat deri në orën 22:00 dhe sigurohuni që do të bini në gjumë të qetë. Është gjithashtu një ide e mirë të mos e shikoni telefonin tuaj një orë para gjumit dhe të mos i lini me zë njoftimet që ju vijnë, përndryshe mund t’ju mbajnë zgjuar natën.