Fashion Tech

NASA së shpejti me kostume të reja hapësinore!

NASA ka njoftuar dhënien e një kontrate për të projektuar kostume të reja hapësinore për astronautët e saj në bordin e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) për kompanitë amerikane “Axiom Space” dhe “Collins Aerospace”, pas një procesi tenderimi 1-vjeçar. Drejtoresha e Qendrës Hapësinore ”Johnson”, Vanessa Wyche në një konferencë shtypi në Teksas tha se:

Ky është një moment historik për ne.

Veshjet hapësinore të veshura aktualisht nga astronautët e NASA-s në ISS po bëhen me shpejtësi të vjetruara, me aksidentet e akumulimit të ujit në helmeta gjatë shëtitjeve hapësinore që shkaktojnë shqetësime të mëtejshme. Zhvillimi i kostumeve të reja hapësinore është planifikuar prej disa kohësh, por procesi është bllokuar nga probleme dhe vonesa të ndryshme.

Kostumet e reja mund të jenë gati për testim fillestar që në vitin 2025 dhe janë të destinuara për t’u përdorur nga astronautët e NASA-s në misionin ”Artemis”, i cili do të zbarkojë përsëri astronautët amerikanë në Hënë për herë të parë që nga fillimi i viteve 1970 dhe më në fund, në të parën herë në Mars.

Rikujtojmë se në dekadën e ardhshme, NASA planifikon të kryejë misionet e para me ekuipazh në Mars. Ndërsa misionet robotike kanë ofruar imazhe të sipërfaqes së Marsit për dekada, kjo do të jetë hera e parë që qeniet njerëzore përjetojnë drejtpërdrejt në Planetin e Kuq.

Dhe në pritje të këtyre misioneve, NASA dhe partnerët e saj tregtarë (Epic Games dhe Buendea) janë bashkuar me HeroX – platformën kryesore për zgjidhjet me burime të shumta – për të nisur Sfidën e NASA MarsXR. Risjellim në vëmendje gjithashtu se NASA po planifikon që të dërgojë foto të njerëzve të zhveshur në hapësirë për të tërhequr alienët. Bëhet fjalë për një ilustrim të një burri dhe gruaje të zhveshur duke përshëndetur. Kjo është pjesë e një projekti të quajtur ‘Beacon in the Galaxy’ (BITG).