Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Tech Travel

NASA shtyn misionin, ja kur pritet zbarkimi në “Hënë” për herë të dytë!

Misioni i parë i Agjencisë amerikane të Hapësirës (NASA), në Hënë, prej vitit 1972, është shtyrë për një vit, përkatësisht 2025.

Pak persona kanë besuar se misioni i NASA-s do të mund të realizohej më 2024, për shkak të zvogëlimit të fondeve dhe një padie për pajisjen që planifikohet të ulet në Hënë.

Sipas programit Artemis, NASA do të dërgojë gruan e parë dhe burrin e 13-të në sipërfaqen e Hënës.

Një gjykatë federale në SHBA ka mbështetur vendimin e NASA-s për të nënshkruar kontratën me kompaninë SpaceX, për ndërtim të pajisjes kyçe të misionit.

Themeluesi i kompanisë Amazon, Jeff Bezos e ka kundërshtuar këtë vendim pjesërisht, duke thënë se kontrata ishte supozuar që të ndahej me më shumë se një ofertues.

Kompania e Bezosit, Blue Origin, ka krijuar partneritet me tri kompani tjera për të konkurruar për këtë kontratë.

Megjithatë, NASA pati thënë se diçka e tillë nuk ka qenë e mundshme, për shkak të mugesës së fondeve nga Kongresi.

“Kthimi në Hënë sa më shpejt dhe më sigurt që është e mundur, është prioritet i Agjencisë. Megjithatë, me padinë e fundit dhe faktorë tjerë, shkuarja e njerëzve në Hënë nuk ka mundësi të ndodhë para vitit 2025”, ka thënë ai.

Programi Artemis është thënë se mund të kushtojë rreth 28 miliardë dollarë.