Bota Tech

Në rënie interesi për të studiuar shkenca kompjuterike, Gjermania po “vuan” për ekspertë të IT-së!

Në sektorin privat gjerman, aktualisht ka një mungesë prej 137,000 specialistësh të IT-së në të gjithë sektorët. Ky është rezultati i një sondazhi përfaqësues nga shoqata e industrisë Bitkom nga 854 kompani. Në këtë drejtim, kur prezantoi rezultatet, presidenti i Bitkom-it, Achim Berg tha:

Ne shohim një problem të madh këtu. Mungesa e ekspertëve është pengesa kryesore për transformimin digjital.

Numri i vendeve të lira të punës për ekspertë të IT-së është edhe më i lartë se para pandemisë. Në vitin 2019 ishte 124,000. Si pasojë, mesatarisht, kompanitë duhet të presin shtatë muaj që një pozicion i shpallur në IT të plotësohet; në vitin 2021 ishte mesatarisht 6.6 muaj. Rreth një në shtatë kompani, duhen shtatë deri në nëntë muaj për të plotësuar një vend vakant.

Ndërkaq, 74% e kompanive ankohen për mungesën e specialistëve të IT-së, gati dhjetë pikë përqindje më shumë se në sondazhin e një viti më parë. Shtatë nga dhjetë të anketuar presin gjithashtu që mungesa e punëtorëve të kualifikuar në sektorin e TI-së do të vazhdojë të përkeqësohet. Një nga arsyet për këtë është se interesi për të studiuar shkenca kompjuterike është në rënie.

Rreth 72,000 studentë të vitit të parë u numëruan vitin e kaluar, një shumë prej 4% më pak se një vit më parë dhe 7,5% më pak se në 2019. Prandaj, presidenti i Bitkom, Berg, bëri fushatë për lehtësimin e mëtejshëm të mundësive të imigrimit për specialistët e huaj të IT. Këta janë tashmë të privilegjuar në krahasim me grupet e tjera profesionale nga Akti i Imigrimit të Aftësive të miratuar nga koalicioni i madh.