Film & Tv Gossip

Nënkryetari i bashkisë së Parisit, David Belliard kundra serialit “Emily in Paris”!

“Emily në Paris” është një nga serialet e Netflix që ka pasur një ndikim të madh në publik. Megjithatë, nënkryetari i bashkisë së Parisit, David Belliard, nuk është dakord me mënyrën se si kryeqyteti francez është projektuar përmes aventurave të Emily në jetën e saj të re.

Ai flet për një Disneyland të mbyllur në qendër, ku jetojnë vetëm njerëzit më të pasur dhe një Paris i mobiluar në Instagram, me ngjyra perfekte dhe foto ideale.

Gjatë pushimeve, shumë prej nesh u ulëm përballë Emily-t në Paris, ndoqën me kënaqësi aventurat romantike të vajzës së re amerikane dhe u tërbuan nga stereotipet që ajo promovon. Ne admiruam një Paris fantazi, me filtra ngjyrash të ngacmuara. Suksesi i madh i serialit është kryesisht për shkak të kësaj karikature urbane, ku shihni Kullën Eifel në çdo cep të rrugës dhe ku kryeqyteti francez duket si një skenë botërore e romancave të bukura nga e gjithë bota. Dhe kjo, sikur të ishte vërtetë për përjetësinë, sepse, thellë në vetvete, ajo që Emily na zbulon përmes aventurave të saj, është imazhi i një Parisi të pandryshuar, një Disneyland, i kufizuar me qendrën ku jetojnë vetëm njerëzit më të pasur me një trashëgimi arkitekturore të ngjashme dhe të pandryshuar. Me pak fjalë, është një Paris i mobilueshëm në Instagram me ngjyra të përsosura dhe foto perfekte. Në serialet amerikane, Parisi është një qytet pa kontekst dhe pa probleme. Është e këndshme nga divani, por në realitet dhe në kundërshtim me atë që thonë disa konservatorë dhe besimtarë të palëvizshmërisë urbane që duan një Paris ideal à la Netflix kjo përrallë nuk është as e dëshirueshme dhe as e qëndrueshme.

Parisi i Emily ka shumë gabime me të, e para është se ai e la plotësisht problemin e ndryshimeve klimatike. Ky problem është para nesh, rëndon mbi ne dhe të ardhmen e kryeqytetit francez. Ne e dimë se Parisi, si pothuajse të gjitha metropolet e botës, nuk janë përshtatur me të dhënat e reja të ndryshimeve klimatike dhe se nëse nuk duam t’ua lëmë më të pasurve (që kanë aftësinë për të shpëtuar në kohë vape) do të duhet të shikojmë përsëri të gjithë mënyrën e organizimit të tij. Parisi sot është pothuajse i dhënë pas makinave dhe ka shumë lagështirë që nuk lejon të jetosh në temperatura të larta. Ndikimet klimatike kërkojnë që ne të bëjmë zgjedhje radikale dhe të vendosim kufizime që janë krejtësisht jashtë linjës. Basti, nëse duam të ruajmë identitetin e qyteteve, është të ripërcaktojmë kriteret e së bukurës dhe të ruajtjes së trashëgimisë së tyre historike, e cila vuan nga tronditja klimatike në të cilën ndodhemi. Parisi, si të gjithë qytetet, duhet t’i shpëtojë nostalgjisë së stereotipeve dhe të shpikë një koherencë të re estetike, të përshtatur me një botë në ndryshim. Këto janë çështje dhe pyetje madhore, në mënyrë që në dhjetë, njëzet apo tridhjetë vjet, fëmijët dhe nipërit tanë të mund të shijojnë gjithashtu aventurat e reja të Emily-t, në një Paris ku ne mund të jetojmë ende dhe të shijojmë trashëgiminë e tij unike historike.

“Emily in Paris” u shfaq premierë në Netflix në vitin 2020, ndërsa sezoni i tretë filloi të transmetohej një muaj më parë.