Health & Beauty Lifestyle

Nëse doni një gjumë më cilësor zgjidhini mirë kolegët me të cilët shoqëroheni…

Punonjësit që kanë mbështetje psikologjike dhe sociale në punë janë në gjendje të bëjnë gjumë më cilësor, sipas hulumtimit që analizoi aktivitetin e më shumë se 100,000 njerëzve nga Suedia, Danimarka dhe Finlanda. Studiuesit, shikuan cilësitë e lidershipit si vlerësimi, aftësitë e dëgjimit dhe perceptimet e drejtësisë në vendin e punës. Ata shikuan gjithashtu faktorë të tillë si mbështetja e kolegëve dhe një kulturë bashkëpunimi.

Problemet e gjumit përfshinin fillimin ose mirëmbajtjen e gjumit, cilësinë e dobët të gjumit dhe lodhjen gjatë ditës dy deri në katër herë në javë që zgjasin një deri në tre muaj. Faktorë të tillë si mosha dhe çrregullimet fizike ose mendore paraekzistuese u përjashtuan nga studimi. Brenda dy viteve, më shumë se gjysma e pjesëmarrësve raportuan ndryshime në mjedisin e tyre të punës.

Nëse ndryshimet ishin pozitive në njërën nga dy kategoritë lidership dhe drejtësi ose mbështetje dhe bashkëpunim gjasat për probleme të vazhdueshme të gjumit u ulën. Reduktimi më i madh ndodhi kur punonjësi pa përmirësime në të katër fushat në vendin e punës. Megjithatë, nëse ndryshimet në punë ishin negative, problemet e gjumit rriteshin, 1 në 4 persona në studim me mjedise më të këqija pune kishin probleme për të pushuar mjaftueshëm.

Shkenca ka vërtetuar se lodhja mendore ka efekte reale në tru. Një studim i Institutit të Trurit në Paris, duke i nënshtruar një grupi prej 40 personash skanime të trurit në periudha të ndryshme të ditës së tyre të punës, zbuloi se detyrat e zgjatura njohëse që kërkojnë shumë punë në të njëjtën kohë, shumë përqendrim, kujtesë dhe zgjidhje të problemeve, favorizojnë akumulimin në tru të glutamatit.