Health & Beauty

Nëse ju shqetëson zhurma e përtypjes tek dikush tjetër, ja nga çfarë vuani!

Shkencëtarët thonë se misofonia është një problem real dhe prek 18 për qind të të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar rreth 10 milionë prej nesh. Ajo i bën të sëmurët të ndihen “të bllokuar ose të pafuqishëm” kur shkaktohen nga zhurma të bezdisshme.

Zhurmat përfshijnë tingujt e nuhatjes, kërcitjes së buzëve, kërcitjes, kërcitjes së kyçeve dhe tingujve. Ekspertët besojnë se një lidhje mashtruese e trurit i bën njerëzit jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj zhurmave të caktuara dhe çon në reagime emocionale ekstreme kur i dëgjojnë ato.

Pavarësisht se sa e zakonshme është gjendja, vetëm një në shtatë persona në studim kishte dëgjuar për të. Psikologia Dr Jane Gregory, nga Universiteti i Oksfordit, tha:

Mizofonia është më shumë sesa thjesht të mërzitesh nga tinguj të caktuar. Ka të bëjë me të ndihesh i bllokuar ose i pafuqishëm kur nuk mund të largohesh prej tyre. Ka të bëjë me ndjenjën sikur diçka nuk shkon me ju për mënyrën se si reagoni ndaj tingujve, por gjithashtu nuk jeni në gjendje të bëni asgjë për këtë. Mund të jetë një lehtësim i tillë për njerëzit të kuptojnë se nuk janë vetëm.

Studimi nga Oxford dhe King’s College London pyeti një grup prej 772 personash në MB. Atyre iu kërkua të vlerësonin reagimet e tyre emocionale ndaj tingujve të ndryshëm të përditshëm. Ai zbuloi se 142 arritën një prag të “simptomave të rëndësishme” të mizofonisë – 18.4 përqind. Burrat dhe gratë kishin njëlloj të ngjarë të vuanin, shtuan studiuesit në revistën Plos One.

Një studim i mëparshëm zbuloi se njerëzit me këtë gjendje kanë aktivitet shtesë midis dy pjesëve të trurit të lidhur me tingujt dhe lëvizjet e fytyrës. Skanimet nga Universiteti i Newcastle sugjeruan se ekziston një “lidhje e mbindjeshme” që shkakton reagime të forta. Fjala misofoni përkthehet në greqisht “urrejtje ndaj tingullit”. Rastet ekstreme mund të trajtohen me terapi psikologjike ose duke mësuar të bllokojnë tingujt.