Health & Beauty

Nëse nuk i ndiqni këto hapa, ju themi se i keni larë gabim dhëmbët gjithë jetës tuaj!

Larja e dhëmbëve është diçka që ne të gjithë e bëjmë dy herë në ditë. Ose të paktën duhet bërë. Por, sipas ekspertëve, shumë prej nesh në fakt e kanë bërë atë krejtësisht gabim. Meqenëse shumë njerëz i kanë anashkaluar kontrollet e tyre rutinë dentare gjatë viteve të fundit për shkak të Covid, është thelbësore të ruhet higjiena e mirë orale për të shmangur çdo urgjencë të dhimbshme. Me fjalë të tjera, nëse ka pasur ndonjëherë një kohë të mirë për të rivlerësuar teknikën tonë të larjes së dhëmbëve, është tani.

Fatmirësisht, ne u kemi bërë thirrje dy dentistëve të shkëlqyer për të ndarë hapat thelbësorë që duhen ndjekur gjatë mbajtjes së higjienës së mirë orale: Mayur N. Pandya, dentist dhe shef klinik i “Together Dental” dhe Milad Shadrooh, ekspert dhe dentist oral.

1. Lani dhëmbët para mëngjesit.

Është debati i vjetër: A duhet t’i lani dhëmbët para apo pas mëngjesit? E para është mënyra e duhur, sipas Shadrooh. Ai thotë:

Kur flini, shumë baktere ende grumbullohen në gojën tuaj. Pra, kur të zgjoheni, është mirë të hiqni të gjithë atë grumbullim përpara se të hani mëngjesin dhe të filloni ditën tuaj.

2. Përdorni një pastë dhëmbësh të mirë me fluor

Gjithçka që ju nevojitet është një sasi sa një bizele pastë dhëmbësh të mirë me fluor, thonë ekspertët. Të rriturit duhet të përdorin një pastë dhëmbësh që përmban të paktën 1,450 pjesë për milion (ppm) fluor. Gjatë ditës, pas ngrënies, përdorni një shpëlarës goje pa fluor për të mbajtur smaltin tuaj të fortë.

3. Ndiqni rregullin e 45 gradëve

Vendoseni kokën e furçës së dhëmbëve kundër dhëmbëve tuaj të poshtëm dhe më pas anojini shpimet në një kënd 45 gradë kundër vijës së mishit të dhëmbëve.

4. Lajini dhëmbët sipas lëvizjeve të vogla rrethore

Lëvizni furçën me lëvizje të vogla rrethore disa herë mbi sipërfaqet e çdo dhëmbi. Lani fillimisht sipërfaqet e jashtme të secilit dhëmb, më pas sipërfaqen e brendshme. Për të pastruar brenda sipërfaqeve të dhëmbëve të përparmë, kthejeni furçën e dhëmbëve vertikalisht dhe bëni disa goditje të vogla lart e poshtë me pjesën e përparme të furçës.

5. Lani gjithmonë gjuhën tuaj

Gjuha mbart baktere të mira dhe të këqija, por afërsia e saj me pjesën e pasme të fytit tuaj do të thotë se ajo mund të mbajë viruse të pranishme në atë zonë. Larja e gjuhës ndihmon në freskimin e frymëmarrjes dhe pastrimin e gojës nga çdo bakter. Ngrini gjuhën dhe bëni disa goditje të gjata nëpër gjuhën tuaj për t’i dhënë asaj një pastërti të mirë.