Health & Beauty

Nëse po përdorni antibiotikë dhe nuk po shihni rezultate, ja sa kohë iu duhet atyre të veprojnë!

Miliona britanikëve u përshkruhen antibiotikë çdo vit për një sërë sëmundjesh. Ata shpesh shihen si pilula e dobishme nëse nuk ndiheni mirë, kështu që ka shumë mundësi që t’i keni marrë ato. Por antibiotikët përdoren posaçërisht për të ndihmuar trupin tonë të luftojë infeksionet e këqija. Njëherë e një kohë, ato shpërndaheshin relativisht lirshëm. Por meqenëse shumë vende i janë bashkuar luftës për të parandaluar rezistencën ndaj antibiotikëve, ilaçet nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar të gjitha infeksionet.

Kohët e fundit, farmacistët u përballën me mungesë të disa antibiotikëve, pasi rastet në rritje të Strep A çuan në një rritje të madhe të kërkesës për barna në fund të vitit të kaluar. Antibiotikët nuk funksionojnë për çdo gjë dhe këtu ne hedhim një vështrim se sa kohë u duhet atyre për të punuar dhe nëse ju duhet apo jo të merrni kursin e plotë. Sa kohë duhet që antibiotikët të fillojnë të veprojnë? Mund të ndiheni sikur nuk jeni mirë për një kohë të gjatë dhe në shumicën e rasteve do të dëshironi të përmirësoheni sa më shpejt të jetë e mundur.

Antibiotikët punojnë duke vrarë bakteret ose duke i parandaluar përhapjen e tyre, thotë NHS. Megjithatë, ato nuk funksionojnë për infeksionet virale. Kjo përfshin ftohjet dhe gripin, Covid-in, infeksionet e gjoksit, infeksionet e veshit tek fëmijët dhe shumicën e kollës dhe dhimbjeve të fytit. Në shumicën e rasteve ato do t’ju përshkruhen nëse infeksioni bakterial nuk zhduket pa to ose nëse mund të infektoni të tjerët.

Ilaçet mund të jepen gjithashtu nëse infeksioni do të marrë shumë kohë për t’u pastruar vetë ose nëse ai mbart rrezikun e komplikimeve më serioze. Sipas Mike Hewitson, një farmacist nga Bristol, antibiotikët hyjnë në punë menjëherë, por mund të mos filloni të ndiheni më mirë menjëherë. Mike thotë:

Sa shpejt filloni të punoni varet nga antibiotiku që jeni, forca e tij dhe çfarë infeksioni po trajtoni. Nëse i merrni ato përmes një IV, ata mund të fillojnë të punojnë brenda disa orësh. Por disa antibiotikë oralë mund të duhen rreth një javë për të hyrë në fuqi.

Shumica e antibiotikëve duhet të merren për shtatë deri në 14 ditë. Në disa raste, trajtimet më të shkurtra funksionojnë po aq mirë. Mjeku juaj do të vendosë kohëzgjatjen më të mirë të trajtimit dhe llojin e duhur të antibiotikut për ju. Nëse po filloni të ndiheni më mirë, mund të jetë joshëse të ndaloni marrjen e antibiotikëve, por mos e bëni. Hewitson thotë:

Është shumë e rëndësishme të përfundoni kursin tuaj të antibiotikëve, edhe nëse nuk ndiheni më infektues dhe ndiheni më mirë. Mos mbarimi i kursit mund të rezultojë në kthimin e infeksionit.

Të bësh këtë kontribuon gjithashtu në çështjen në rritje të rezistencës ndaj antibiotikëve. Mos i ndaloni antibiotikët tuaj herët pa folur më parë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Nëse harroni të merrni një antibiotik, nuk është fundi i botës, por merrni atë dozë sapo ta mbani mend dhe vazhdoni kursin e antibiotikëve si normalisht. Por nëse është pothuajse koha për dozën tjetër, kaloni atë të humbur dhe vazhdoni orarin tuaj të rregullt të dozimit. Mos merrni një dozë të dyfishtë për të kompensuar një dozë të humbur pasi kjo mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore.