Bota

Një arritje e madhe shkencore, një veshkë derri transplantohet me sukses tek një njeri!

Shkencëtarët lidhën përkohësisht veshkën e një derri me trupin e njeriut dhe e panë atë të fillojë të punojë, një hap i vogël në një kërkim që ka zgjatur për dekada për të përdorur organet e kafshëve për transplantet që mund të shpëtojnë jetën e njerëzve. Derrat kanë qenë fokusi më i fundit i kërkimit për të adresuar mungesën e organeve, por që has pengesat: sheqer në qelizat e derrit, i huaj për trupin e njeriut, shkakton refuzim të menjëhershëm të organeve. Veshka për këtë eksperiment erdhi nga një kafshë e modifikuar gjenetikisht, e krijuar për të eleminuar sheqerin dhe për të shmangur një sulm të sistemit imunitar.

Kirurgët e lidhën veshkën e derrit me disa enë të mëdha gjaku jashtë trupit të një marrësi të vdekur, në mënyrë që të mund ta vëzhgonin atë për dy ditë. Veshka bëri atë që duhej të bënte, filtrimin e mbeturinave dhe prodhimi i urinës dhe nuk shkaktoi refuzim. Dr Robert Montgomery, i cili drejtoi ekipin kirurgjik muajin e kaluar në NYU Langone Health, tha se:

Veshka kishte funksion absolutisht normal. Nuk kishte këtë refuzim të menjëhershëm për të cilin jemi shqetësuar.

Ky hulumtim është “një hap i rëndësishëm”, tha Dr. Andrew Adams i Shkollës Mjekësore të Universitetit të Minesotës, i cili nuk ishte pjesë e punës.

Do të sigurojë pacientët, studiuesit dhe rregullatorët se ne po lëvizim në drejtimin e duhur.

Deri në shekullin e 20 -të, kirurgët po përpiqeshin të transplantonin organe nga babunët tek njerëzit. Pa sukses të qëndrueshëm dhe shumë zhurmë publike, shkencëtarët u kthyen nga primatët tek derrat, duke eksperimentuar me gjenet e tyre për të kapërcyer hendekun e specieve.

Derrat kanë përparësi ndaj majmunëve. Ato prodhohen për ushqim, kështu që përdorimi i tyre për organet ngre më pak shqetësime etike. Valvulat e zemrës së derrit gjithashtu janë përdorur me sukses për dekada te njerëzit.

Në rastin e NYU, studiuesit mbajtën trupin e një gruaje të vdekur në një ventilator pasi familja e saj u pajtua me eksperimentin. Gruaja kishte dashur të dhuronte organet e saj, por ato nuk ishin të përshtatshme për dhurim tradicional. Vetë Montgomery bëri një transplant tre vjet më parë, një zemër njeriu nga një donator me hepatit C, sepse ai ishte i gatshëm të merrte çdo organ.

Unë isha një nga ata njerëz duke pritur dhe duke mos ditur nëse një organ do të vinte në kohë.

Disa kompani bioteknike janë në garë për të zhvilluar organe të përshtatshme derrash për transplant për të ndihmuar në lehtësimin e mungesës së organeve njerëzore. Më shumë se 90,000 njerëz në SHBA janë në radhë për transplantin e veshkës.