Aktualitet

Një ditë pasi e rriti me 8 lekë, Bordi i Transparencës ul sërish çmimin e naftës!

Bordi i Transparencës ka ulur sërish çmimin e naftës, një ditë pasi e ngriti atë me 8 lekë.

Nga ora 18:00 e së shtunës nafta do tregtohet me 209 lekë, ulje me 5 lekë, ndërsa benzina do tregtohet në nivelin e 187 lekëve sërish me ulje, ndërsa gazi 71 lekë i pandryshuar. Kjo sipas Bordit arsyetohet me uljen e çmimit në bursë.

Top Channel ka treguar gjatë ditëve në vijim se Bordi reflekton më shumë ngritjen e çmimit, ndërsa kur çmimi ulet në Bursa, reflektimi vjen me vonesë dhe zakonisht çmimi fiksohet më lart seç duhet të jetë.

Kontrasti qëndron edhe me Maqedoninë fqinje, e cila në datë 1 dhjetor e uli çmimin edhe më shumë me 4 lekë. Kërkesa globale për naftë ka rënë gjë e cila ka sjellë uljen e çmimit, pasi importuesi më i madh Kina po kalon një betejë të vështirë me kufizimet e COVID, që ka ngadalësuar ekonominë aziatike.

Njoftimi i Bordit të Transparencës:

Vendimet e Bordit të Transparencës në datë 3 Dhjetor 2022 kanë ndryshime të çmimit nga ai i përcaktuar në mbledhjen e fundit.

Referuar të dhënave lidhur me bursën Platts të datës 02.12.2022, kemi ndryshime të çmimit nga ai përcaktuar në mbledhjen e fundit, konkretisht rezulton se çmimi (FOB/MED $ Ton) i Benzinës është 865, -76 nga data 02.12.2022, $/ Ton, ndërsa çmimi i Gazoilit/Diesel është 952, -35 nga data 02.12..2022, $/Ton. Kursi i këmbimit i BSH ka pësuar zbritje në 111.41 (-1.08 nga data 02.12.2022).

Si rrjedhojë çmimet e vendosura janë :

Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gasoil i standardit SSH EN 590 të jetë jo më shumë se 209 lekë/litri, ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 197 lekë/litër.

Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit benzinë e standardit SSH EN të jetë jo më shumë se 187 lekë/litri, ndërsa i shitjes me shumicë jo më shumë se 175 lekë/litër.

Çmimi i shitjes me pakicë i nënproduktit gaz, të jetë 71 lekë/litri me pakicë dhe i shitjes me shumicë 59 lekë/litër për automjetet.

Çmimi i gazoilit për peshkim është vendosur 116 lekë/litër.

Çmimet e caktuara nga Bordi do të hynë në fuqi në datë 3 Dhjetor, ora 18.00, dhe do të jenë të vlefshme deri në mbledhjen e ardhshme të bordit ku do të pasqyrohen ndryshimet e çmimeve të shitjes.

Bordi i transparencës që në krijimin e tij i është përmbajtur me përpikmëri në vendimet e tij lëvizjes së bursës Platts të Mesdheut për gazoilin, benzinën, si dhe faturave zyrtare të operatorëve.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë ndjen detyrimin të sqarojë opinionin publik se jo çdo lëvizje e bursës së naftës bruto reflektohet në të njëjtën kohë dhe në të njëjtën masë në bursën e gazoilit dhe benzinës.