Art & Kulturë

Një dokument me autografin e Charles Darwin del në ankand, ja sa pritet të shitet!

Një letër e nënshkruar nga Charles Darwin, duke mbrojtur teorinë e evolucionit, del në shitje sot në Sotheby’s në New York. Artikulli ka të ngjarë të arrijë mbi 1.16 milion euro, një çmim rekord botëror për një dorëshkrim të Darvinit. Ai e kishte prodhuar dokumentin që të mund të kopjohej në atë që, në 1865, ishte një revistë e famshme.

Darvini nuk e kishte zakon të arkivonte dokumentet dhe shumë pak materiale origjinale i mbijetuan kohës. Nëse ka ndodhur dhe është e nënshkruar, ai pothuajse gjithmonë ka përdorur shkurtesën “C Darwin” ose “Ch Darwin”. Është shumë e rrallë që emri, “Charles Darwin”, të shkruhet plotësisht dhe me dorën e tij. Dokumenti është prodhuar për ‘The Autoographic Mirror’.

Në atë kohë, gjashtë vjet pas botimit të parë të ‘Origin of Species’, ishte një kritikë e zakonshme që ai nuk mund të shpjegonte origjinën e vetë jetës. Darvini pranoi se ky ishte rasti, por se ishte e parëndësishme për vëzhgimet e tij se si jeta në Tokë evoluoi dhe diversifikohej. Ashtu si me gravitetin, “thelbi” i tij mund të mos kuptohet, por ekuacionet e Njutonit sigurisht funksionuan.

Ai nuk e përmend Njutonin me emër, por Prof John van Wyhe tha se dihej që kur shkroi pasazhin, kohët e fundit kishte lexuar biografinë e Njutonit. Gjeniut të shekullit të XVII iu desh gjithashtu të duronte zemërimin e themelimit kur lëshoi ligjin e gravitetit universal. Gjethja e Darvinit në shitje me Sotheby’s është në gjendje të pacënuar.

Shtëpia e ankandeve vendosi rekordin e mëparshëm botëror për një dorëshkrim të Darvinit prej 500 mijë euro dhe pret që kjo të mposhtet lehtësisht. Shitja online e Sotheby’s Age of Wonder hapet sot dhe përfundon pas dy javësh më 9 dhjetor. Rikujtojmë, se dy blloqe shënimesh”të vjedhura” të shkruara nga Charles Darwin janë kthyer në mënyrë misterioze në Universitetin e Kembrixhit, 22 vjet pasi u panë për herë të fundit. Librat e vegjël vlejnë shumë miliona paund dhe përfshijnë skicën e shkencëtarit, “pema e jetës”.