Health & Beauty Lifestyle Tech

Njerëzit po stimulojnë trurin e tyre në shtëpi për të përmirësuar fokusin, por sa efektiv është ky proces?!

Në vitin 2021, Craig Gibbons u diagnostikua me sëmundjen “Lyme”. Kështu ai shkoi me një qasje ndryshe duke vendosur të stimulojë trurin në shtëpi. Gjatë viteve të fundit, Gibbons kishte eksperimentuar me stimulimin transkranial të rrymës direkte, i cili jep rryma të dobëta elektrike në tru përmes elektrodave të bashkangjitura në kokë.

Stimulimi i trurit vjen në shumë forma të ndryshme, por të gjitha ato janë të përqendruara në të njëjtën ide: dërgimi i goditjeve të vogla në pjesë të veçanta të trurit për të ndryshuar aktivitetin e tij. Disa nga përdorimet e tij janë të vërtetuara mirë: stimulimi magnetik transkranial përdoret në spitale dhe klinika si një mënyrë për të trajtuar depresionin. Një version tjetër, stimulimi i thellë i trurit, përfshin implantimin kirurgjik të elektrodave në tru dhe është përdorur prej vitesh për të lehtësuar simptomat e sëmundjes së Parkinsonit. 32 vjeçari nga New York City, kishte dëgjuar se mund të përdoret për të lehtësuar simptomat e mjegullës së trurit. Ai tha:

Më ndihmoi të zgjohesha pak dhe t’i zgjidhja gjërat.

Përdorimet mjekësore të stimulimit të trurit zakonisht ndodhin në spitale ose në zyrat e mjekëve. Por përdorimi i pajisjeve të stimulimit të trurit në shtëpi po lulëzon në mesin e një grupi entuziastësh, të cilët thonë se kjo përmirëson gjendjen e tyre mendore dhe u jep atyre një avantazh, si në një provim të ardhshëm ose një projekt në punë. Të tjerë e vlerësojnë atë si një mënyrë për të arritur gjendje më të thella medituese ose qartësi mendore.

 

Pajisjet në shtëpi janë të disponueshme në internet dhe zakonisht kushtojnë nga 40 dollarë deri në rreth 500 dollarë. Zakonisht ato nuk janë më të mëdha se një telekomandë televizori ose një smartphone; bateritë, kapakët dhe rripat e kokës, kripërat e kripura dhe aksesorët e tjerë të nevojshëm për të dërguar pulset e dobëta të energjisë elektrike në tru shiten ndonjëherë veçmas.