Health & Beauty

Nuk është seksi i pasigurt, këto janë arsyet që fshihen pas vonesës së periodave!

Mungesa e menstruacioneve me një ose dy ditë është normale, por nëse zgjat edhe më shumë, është shkak për shqetësim. Të kesh një periudhë të vonuar nuk është vetëm shqetësuese, por gjithashtu mund të shkaktojë shqetësime për një shtatzëni të papritur ose një çështje shëndetësore. Sipas ekspertëve të shëndetit, ciklet menstruale konsiderohen normale nëse zgjasin diku nga 21-30 ditë.

Cikli i një gruaje individuale mund të ndryshojë, por periudha juaj do të konsiderohet e vonuar pesë ditë nga data kur prisnit të vinte. Një periodë konsiderohet e humbur nëse kanë kaluar gjashtë javë ose më shumë që nga dita e parë e menstruacioneve tuaja të fundit. Mjekët kanë renditur disa arsye pse mund t’ju mungojë cikli nëse jeni testuar dhe nuk jeni shtatzënë. Disa shkaqe të mundshme përfshijnë:

Stresi

Nëse keni vuajtur nga periudha të gjata stresi, ai mund të ndikojë në ciklin menstrual duke e ndryshuar plotësisht atë. Aspektet fizike të menstruacioneve të vona dhe të parregullta për shkak të stresit gjithashtu shkaktojnë ngërçe të dhimbshme dhe dhimbje të forta stomaku. Sipas mjekëve, shmangni marrjen e stresit dhe përpiquni ta minimizoni situatën duke ushtruar, duke rregulluar gjumin, duke bërë joga dhe meditim dhe duke pasur një dietë të shëndetshme sezonale.

Humbje drastike në peshë

Nëse kohët e fundit keni pësuar një humbje drastike ose të konsiderueshme në peshë për shkak të stërvitjeve intensive fizike ose dietave, mund t’ju mungojnë periodat. Ekspertët shëndetësorë thonë se ndryshimet në dietën tuaj mund të bëjnë që nivelet e hormoneve riprodhuese të bien jashtëzakonisht të ulëta pasi ovulacioni dhe menstruacionet ndalojnë së ndodhuri ose mund të vonohen. Është gjithmonë e këshillueshme që të konsultoheni me një mjek nëse jeni duke u përballur me një skenar të tillë, i cili mund të këshillojë mënyrat e duhura të dietës dhe ushtrimeve në mënyrë që të mos ndikojë në funksionet e trupit tuaj.

Kontrolli i lindjes

Shumë gra marrin masa kontraceptive, të cilat kanë disa efekte anësore në shëndetin e tyre fizik dhe psikologjik. Shumë lloje të metodave të kontrollit të lindjes, si pilulat, mund të shkaktojnë mungesë periodash, pasi ato shkaktojnë tërheqjen e hormoneve të progesteronit dhe estrogjenit. Këto hormone e mbajnë shtresën e brendshme të mitrës aq të hollë sa nuk ka mjaftueshëm rreshtim për t’i bërë ato të ndodhin.

Sindroma e vezores policistike

Sindroma e vezores polikistike ose PCOS është një problem shumë i zakonshëm në mesin e grave të moshës së lindjes së fëmijëve. Sipas Harvard Health, shumë gra me PCOS nuk ovulojnë, kanë nivele të larta të androgjeneve dhe kanë shumë kiste të vogla në vezore. Të gjitha këto mund të shkaktojnë menstruacione të parregullta ose të munguara së bashku me rritjen e tepërt të flokëve, puçrra fytyre, infertilitet dhe shtim të pashëndetshëm në peshë. PCOS gjithashtu rrit rreziqet e larta për diabetin e tipit 2, problemet e zemrës, kancerin endometrial, presionin e lartë të gjakut dhe shumë probleme të tjera të lëkurës dhe flokëve.

Obeziteti

Obeziteti dhe mbipesha janë shkaku kryesor i shumë problemeve shëndetësore me të cilat përballen si meshkujt ashtu edhe femrat. Megjithatë, me gratë, mbipesha dhe menstruacionet e munguara ndonjëherë çojnë në kushte të tjera mjekësore. Mjekët thonë se nëse jeni mbipeshë, trupi juaj mund të prodhojë një sasi të tepërt të estrogjenit, një nga hormonet që rregullojnë sistemin riprodhues te femrat. Sasitë e tepërta mund të ndikojnë në shpeshtësinë e menstruacioneve dhe gjithashtu mund të shkaktojnë ndërprerjen e tyre.