Bota

OBSH shpall linë e majmunëve emergjencë globale

Përhapja e lisë së majmunëve është shpallur një emergjencë globale shëndetësore nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Klasifikimi është alarmi më i lartë që mund të lëshojë OBSH-ja dhe pason një rritje të rasteve në mbarë botën. Ai erdhi në fund të takimit të dytë të komitetit të urgjencës të OBSH-së për virusin.

Më shumë se 16.000 raste janë raportuar tani nga 75 vende, tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ka pesë vdekje deri më tani, shtoi ai.

Aktualisht ekzistojnë vetëm dy emergjenca të tjera të tilla shëndetësore – pandemia e koronavirusit dhe përpjekjet e vazhdueshme për të zhdukur poliomielitin.

Tedros tha se komiteti i urgjencës nuk ishte në gjendje të arrinte një konsensus nëse shpërthimi i lisë së majmunëve duhet të klasifikohej si një emergjencë shëndetësore globale.

Megjithatë, ai tha se shpërthimi ishte përhapur me shpejtësi në mbarë botën dhe se ishte me të vërtetë një shqetësim ndërkombëtar.

“Vlerësimi i OBSH-së është se rreziku i lisë së majmunëve është në nivel mesatar globalisht dhe në të gjitha rajonet, me përjashtim të rajonit evropian, ku ne e vlerësojmë rrezikun si të lartë”, shtoi ai.