Bota

Pasaporta më e fuqishme në Evropë dhe e dyta më e fuqishme në botë!

Pasaporta italiane njihet si pasaporta më e fuqishme në Evropë dhe e dyta më e fuqishme në botë. Sipas indeksit të dokumenteve të udhëtimit Visa Guide, pasaporta italiane ka mbledhur gjithsej 90.49 pikë, duke i lejuar mbajtësve të saj hyrjen pa viza në deri në 107 vende. Qytetarët italianë kanë gjithashtu të drejtë të hyjnë pa pasaportë në 44 vende, ndryshe nga qytetarët e Singaporit, të cilët, pavarësisht se kanë pasaportën më të fortë në botë, nuk mund të hyjnë në asnjë vend pa pasaportë.

Pasaporta italiane ishte pasaporta më e fortë evropiane në tre muajt e fundit dhe në vendin e dytë ndërkombëtarisht. Qytetarët italianë mund të hyjnë në dhjetë vende duke përdorur vetëm një autorizim elektronik udhëtimi (eTA), ndërsa 20 vende lejohen të hyjnë me vizë në mbërritje. Disa nga këto vende për mbajtësit e pasaportave italiane janë Bahreini, Egjipti, Indonezia dhe Arabia Saudite.

Azerbajxhani, India, Rusia, Uganda dhe 16 vende të tjera lejojnë shtetasit italianë të hyjnë me eVisa, ndërsa 17 vende, përfshirë Afganistanin, Algjerinë dhe Kubën, kërkojnë ende një vizë standarde për mbajtësit e pasaportës italiane. Pasaportat spanjolle dhe franceze zënë vendin e tretë dhe të katërt në përzgjedhjen e përgjithshme për pasaportën më të fortë, duke lejuar qytetarët e tyre të hyjnë në 106 dhe 104 vende, respektivisht.

Qytetarët e të dy vendeve duhet të marrin viza vetëm për 17 shtete, ndërsa pasaporta spanjolle dhe franceze kanë notat 90.48 dhe 90.45. Në përgjithësi, mbajtësit e pasaportave të BE-së mund të gëzojnë lëvizjen e lirë në mbarë botën pasi pasaportat e tyre janë ndër 20 vendet më të mira me pasaportat më të forta në botë. A e dini pse buzëqeshja është e ndaluar në fotot e pasaportës? Përkatësisht, çipi i pasaportës përmban të dhëna biometrike për ju që merren nga fotot. Ajo foto kontrollohet, distanca midis syve, majës së hundës dhe mjekrës llogaritet, për të prodhuar një “hartë” ose algoritëm matematikor të fytyrës.