Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Lifestyle

Përpara se të keni një fëmijë këto janë gjërat thelbësore që duhet të diskutoni me partnerin/en tuaj!

Ekziston një thënie që thotë “nuk është kurrë koha e duhur për të pasur një fëmijë”, e cila ndoshta është e vërtetë. Por ajo që mund ta bëjë atë kohë emocionuese dhe ‘çmendurisht’ të trazuar në jetën tuaj të kalojë pak më e qetë është diskutimi i temave të ndryshme me partnerin/en tuaj që mund të jenë harruar.

“Bright Side” ka përpiluar një listë me tema që ia vlen të diskutoni me partnerin/en tuaj përpara se të mbërrijë fëmija në jetë…

1. Kush do të bëjë çfarë pune?

Ndërsa vetëm një person mund ta mbajë fëmijën dhe të përjetojë lindjen e fëmijës (përveç nëse zgjidhni një metodë tjetër për të pasur një fëmijë), ka ende shumë punë që mund të ndahen. Janë punët që kontribuojnë në kujdesin e foshnjës: rutina e gjumit, ushqyerja, koha e banjës dhe ndërrimi i pelenave. Ju të dy mund të dëshironi të përfshiheni dhe t’i bëni ato. Por ka edhe punë shtëpie si larja e rrobave, fshesa me korrent, gatimi dhe pastrimi. Ndërsa ju mund të keni tashmë punët tuaja të caktuara, një rutinë e re ia vlen të diskutohet në mënyrë që të mos ndiheni të mbingarkuar.

2. Çfarë do të bëjmë për kujdesin ndaj fëmijëve?

Të flasësh për kujdesin e fëmijëve ndez bisedën se kush do të shkojë në punë. Ju dhe partneri juaj mund të vendosni të ktheheni në punë. Nëse po, atëherë do të duhet të kuptoni se kush do të kujdeset për fëmijën. Ndoshta të afërmit mund t’ju ndihmojnë, gjë që mund të kërkojë shumë organizim të orareve. Natyrisht, gjërat mund të ndryshojnë dhe të përshtaten kur fëmija vjen, por kjo ju ndihmon të vendosni ‘kartat’ tuaja në tryezë për atë që shihni për jetën tuaj familjare.

3. Çfarë zgjedhjesh financiare do të bëjmë?

Diskutimi i financave është jetike. Krijimi i një buxheti së bashku mund të jetë i dobishëm, si dhe diskutimi i pikave tuaja të forta dhe të dobëta kur bëhet fjalë për financat. Plus faktorë të tjerë do të duhet të merren parasysh, si të kesh një ose më shumë burime të ardhurash. Nëse jeni prindër për herë të parë, kostot janë edhe më të larta dhe ju duhet të merrni parasysh gjëra të tilla si një karrocë, një krevat fëmijësh dhe rroba.

4. Si duhet ta disiplinojmë fëmijën tonë?

Ne kemi ide të ndryshme se çfarë përfshin disiplina. Nuk ka të bëjë gjithmonë me ndëshkimin, por se si, si prindër, i qaseni një situate në një mënyrë të unifikuar. Të folurit për mënyrat se si jeni disiplinuar si fëmijë mund t’ju ndihmojë të qartësoheni nëse mendoni se taktika të caktuara do të jenë konstruktive për fëmijën tuaj.

5. Ku duam ta rrisim fëmijën tonë?

Kjo mund të nënkuptojë zhvendosjen në një vend më të madh ose rregullimin e hapësirës suaj aktuale për personin e ri që vjen të jetojë me ju. Është e rëndësishme ta bëni hapësirën tuaj të rehatshme dhe funksionale. Ju mund të dëshironi të lëvizni nga qyteti në periferi, ose mund të dëshironi të afroheni me familjen tuaj për të marrë ndihmë.

6. Si do të jenë rregullat e gjumit?

A keni diskutuar për rregullat e gjumit kur të vijë fëmija? Gjetja e mënyrave për të siguruar që të dy prindërit të maksimizojnë sasinë e gjumit që po bëjnë është thelbësore.

7. Si do të jetë marrëdhënia jonë sapo të vijë fëmija?

Çiftet mund të ndahen dhe padashje të përfundojnë duke neglizhuar njëri-tjetrin, gjë që është e kuptueshme kur një person i ri kërkon gjithë vëmendjen dhe dashurinë tuaj. Shpesh, prindërit mendojnë se bëhet më e lehtë ndërsa fëmija i tyre rritet, por kur fëmija i tyre kalon më shumë kohë larg, një çift mund ta ketë të vështirë të rilidhet.

8. Si do t’i trajtojmë mosmarrëveshjet për të ardhmen e fëmijës tonë?

Në një sondazh, 54% e prindërve thanë se besojnë se fëmijët janë nën shumë presion kur bëhet fjalë për punën e fëmijës në të ardhmen. Disa prindër mund të parashikojnë një jetë ose hobi të caktuar për fëmijën e tyre. Ju dhe partneri juaj mund të keni ide të ndryshme se në çfarë aktivitetesh jashtëshkollore duhet ta fusni fëmijën tuaj.  Prindërit janë të detyruar të kenë mosmarrëveshje. Por është e rëndësishme të flisni pët këto biseda privatisht, larg fëmijëve. Mund të ndihmojë të eksploroni se si stilet tuaja të prindërimit plotësojnë njëri-tjetrin dhe të mësoni se si të prindëroheni së bashku.