Food & Drink Lifestyle

Përpara se të porosisni pijen tuaj të preferuar duhet të dini diçka shumë të rëndësishme!

Pavarësisht nëse futet në ujin tuaj, koktejin apo çajin, një fetë limoni është e rrezikshme për shëndetin tuaj. Ato copa limoni në restorant nuk janë aq të pastra sa ju mendoni. Një studim i vitit 2007 tregoi se pothuajse 70% e fetave të limonit në restorante janë të mbuluara me deri në 25 lloje të ndryshme mikrobesh. Këto përfshijnë lëndën fekale, Escherichia coli dhe kontaminimin nga mishi i papërpunuar. Nuk ishin vetëm lëkurat e limonit, tuli në 29% të limonëve të pistë ka gjithashtu baktere.

Limonët mund të kontaminohen për një sërë arsyesh. Nuk ka asnjë garanci që kamerierët në restorantin tuaj të preferuar do të lajnë secilin veç e veç, ose duart e tyre pas një pushimi në banjë. Thikat dhe të njëjtat dërrasa prerëse mund të bëjnë që mikrobet të përhapen shpejt. Limonët dhe frutat e tjera agrume janë veçanërisht të ndjeshme sepse janë të mbuluara me pore, duke i dhënë baktereve sipërfaqe shtesë për t’u shumuar.

Por, përpara se të hiqni dorë tërësisht nga feta, duhet të kemi parasysh se nuk ka pasur shpërthime sëmundjesh të lidhura me limonët e kontaminuar në pije. Më mirë të kërkoni feta në një pjatë të vogël. Më pas shtrydhni lëngun e limonit direkt në ujë dhe mos hidhni të gjithë fetën në gotë.

Mund të mos ju mbrojë plotësisht, por do të zvogëlojë ndjeshëm ekspozimin tuaj ndaj baktereve të padëshiruara. Limonat janë të shëndetshëm për shumë arsye, por a keni menduar ndonjëherë t’i ngrini para se ti konsumoni? Pse duhet ta bëni këtë? Sepse lëkura e limonave përmban 5-10 herë më shumë vitamina sesa lëngu i limonit dhe lëkurat e tij zakonisht hidhen. Gjithashtu lëkura e tij mund të ndihmojë në largimin e toksinave nga trupi juaj.