Food & Drink

Pijanecëve që iu skuqet fytyra pasi pinë alkool, ja çfarë rreziku iu ‘kanoset’!

Ekspertët kanë paralajmëruar se njerëzit që skuqen pasi pinë, janë në rrezik të shtuar të një sëmundjeje vrasëse të heshtur. Mjekët në Kaliforni thanë se kjo varet nga një gjen që dëmton aftësinë e trupit për të metabolizuar alkoolin. Rreth tetë për qind e popullsisë ka variantin e gjenit ALDH2*2. Dhe ata që e kanë atë mund të jenë në rrezik të sëmundjeve të zemrës për shkak të inflamacionit të enëve të gjakut, thanë studiuesit.

Sëmundja e zemrës shpesh përmendet si një vrasës i heshtur pasi shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se e kanë atë. Në Mbretërinë e Bashkuar, ka rreth 2.3 milionë njerëz që jetojnë me këtë sëmundje, thotë Fondacioni Britanik i Zemrës (BHF). Në SHBA, rreth 20.1 milionë të rritur e kanë këtë gjendje, thotë Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC). Duke shkruar në revistën, Science Translational Medicine, mjekët zbuluan se rreziku i sëmundjeve të zemrës është katër herë më i lartë tek ata që pinë me ALDH2*2.

Hongchao Guo në Universitetin Stanford në Kaliforni dhe kolegët e tij shikuan të dhënat nga biobankat në Mbretërinë e Bashkuar dhe Japoni. Ata matën aftësinë e enëve të gjakut për t’u zgjeruar duke përdorur një pajisje të quajtur EndoPAT tek ata me gjen. Tek ata me ALDH2 kjo masë u rrit pas pijeve alkoolike, por tek ata me ALDH2* ulet. Ekipi tha:

Kjo mund të duket e çuditshme duke pasur parasysh se njerëzit me ALDH2*2 skuqen kur pinë, por skuqja shkaktohet nga lirimi i histaminës.

Shumë njerëz skuqen kur konsumojnë alkool dhe kjo është zakonisht për shkak të pranisë së histaminës në pije, thotë “Alergy UK”. Histaminat janë të pranishme në shumë pije alkoolike, veçanërisht verërat e kuqe dhe së bashku me skuqjen, mund të shkaktojnë gjithashtu simptoma të hundës, simptoma të zorrëve ose astmë. Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj kësaj për shkak të mungesës në zbërthimin dhe eliminimin e histaminës nga trupi.

Ju gjithashtu mund të përjetoni një reagim nga majaja dhe nëse pijeve u shtohen sulfite, dioksid squfuri ose kimikat të tjera. Ekipi i Stanford shikoi gjithashtu llojin e qelizave që rreshtojnë enët e gjakut. Ata zbuluan se qelizat ALDH2*2 kishin nivele më të larta të radikaleve të lira dhe inflamacionit sesa qelizat normale endoteliale. Kjo do të thoshte se ata ishin gjithashtu në gjendje të gjeneronin më pak oksid nitrik, i cili mund të ndihmojë në relaksimin e enëve të gjakut. Ky variant i gjenit gjithashtu ndalon rritjen e enëve të reja të gjakut, tha ekipi. Ata shtuan:

Kjo do të thotë se kur ka një atak në zemër, kur ka nevojë për rritjen e enëve të gjakut, transportuesit kanë më pak aftësi për të gjeneruar enë të reja gjaku.