Lifestyle

Pra, jeni i papunë… Po tani çfarë duhet bërë?!

Lajmet për punësimin kanë qenë brutal gjatë muajve të fundit, siç do t’ju tregojë një vështrim i përciptë i lajmeve. Nga pushimet masive në teknologji deri tek lëkundjet më të gjera ekonomike të botës përreth nesh, është e vështirë të shmanget një ndjenjë e përhapur e pasigurisë së punës. Sipas Byrosë së Statistikave të Punës të SHBA-së, ne kemi mesatarisht 12 vende pune midis moshës 18 dhe 54 vjeç, gjë që sugjeron se mund të ketë deri në 12 herë kur gjendemi mes vendeve të punës, qoftë si rezultat i pushimeve masive apo jo. Për shumicën prej nesh, situata do të jetë e përkohshme.

Unë kam punuar kryesisht në konsulencë dhe biznese fillestare, kështu që kam shpenzuar më shumë se pjesën më të madhe të kohës në stol jashtë orarit dhe duke kërkuar për mundësinë time të radhës pas një keqmenaxhimi tjetër. Megjithatë, një efekt anësor pozitiv është se e kam zotëruar artin e papunësisë. Kjo është një mburrje e çuditshme, e di.

Përfundimi i çdo periudhe pune, sado i gjatë apo i shkurtër, është i përafërt, pavarësisht nëse e doje, e urreje, je shtyrë jashtë apo thjesht e kuptove se ishte koha për të ecur përpara. Gjatë këtyre kohërave, kam zbuluar se pas tronditjes fillestare, stresit dhe dëshirës për vdekjen e armiqve tuaj, koha midis punëve mund të jetë e mrekullueshme. Këtu është gjithçka që kam mësuar.

1.Jini realistë për paratë, por dyfishoni planet tuaja

Ju jeni të lirë! Nëse kjo ndihet si një lirim apo një barrë, do të varet kryesisht nga puna që keni lënë dhe mënyra në të cilën ndodhi largimi juaj. Sido që të jetë, do t’ju duhet të përcaktoni se sa kohë keni përpara se të duhet të gjeni një punë tjetër.

Nëse keni qenë me devotshmëri të arsyeshëm dhe të matur, do të keni kursyer rrogë prej tre deri në gjashtë muaj ose do të keni negociuar një pagesë të tepricës për të paktën tre muaj. Nëse nuk keni kaq shumë kursime (që, le ta pranojmë, si shumica prej nesh), do t’ju duhet të kuptoni se sa para ju nevojiten për të mbijetuar për të paktën tre muaj. Për disa njerëz, kjo mund të nënkuptojë të jetuarit përkohësisht me miqtë ose familjen. Kjo është bërë gjithnjë e më e zakonshme dhe nuk duhet të jetë një burim turpi.

Thënë kjo, të jesh i kujdesshëm për financat nuk do të thotë që duhet të bësh një jetë asketizmi. Po, anulimi i planeve tuaja do të zgjasë pistën financiare, por gjithashtu do t’ju bëjë të mjerë, kështu që mund të shkoni në atë udhëtimin në Miami për të festuar ditëlindjen e mikut tuaj. Do të ishte e vrazhdë të anulosh atë dasmë të mesit të verës në Finlandë dhe udhëtimet në ishuj rreth Greqisë nuk do të kushtojnë aq shumë, sapo të arrini atje. E drejtë? E drejtë.

Dhe mund të bëni gjithashtu kursin e shijimit të verës, të shkoni për të fotografuar panorama dhe të shikoni restorantin e ri të lezetshëm që është hapur aty pranë dhe patjetër t’u thoni ‘po’ miqve që ju ftojnë për darkë, në bar, në një lojë dhe në koncert.

Mjerimi e do shoqërinë, por lulëzon nga vetmia dhe ankthi. Shumica e njerëzve priren të humbasin më shumë aspektet sociale të punës, kështu që mbajtja e planeve është veçanërisht e mirë për shëndetin tuaj mendor gjatë kësaj periudhe.

2. Investoni në veten tuaj

Ndërsa jeni i papunë, do të tërhiqeni nga çdo mundësi për të ndërtuar mbi investimet tuaja financiare, por, sado e çuditshme që mund të tingëllojë, investimi në mendjen, trupin dhe shpirtin tuaj do të sigurojë fitimet më të mira afatgjatë. Niveli i investimit që mund të bëni në veten tuaj gjatë kësaj kohe varet nga financat tuaja, por ekziston një lloj angazhimi për çdo çmim dhe pikë kohore.

Nëse nuk keni kohë dhe para, është koha për të blerë atë libër mbi stoicizmin ose që tregon se si të mos e vrisni mendjen. Aplikacione të tilla si Headspace do t’ju ndihmojnë të identifikoni fushat ku keni nevojë për më shumë vëmendje në mendjen tuaj dhe trupin. Dhe mos harroni të bëni shëtitje të përditshme për t’ju ndihmuar të mendoni mirë gjërat dhe të adresoni ndjenjat tuaja. Nëse keni kohë dhe mjete financiare, përgjigja është gjithmonë të merrni një terapist ose trajner për t’ju ndihmuar të lundroni në këtë sezon të ardhshëm të jetës tuaj. Për të gjetur një përshtatje të mirë për ju mund të duhen disa përpjekje, por asgjë nuk ju ngrit në të gjitha aspektet e jetës tuaj më mirë dhe më shpejt se trajneri ose terapisti i duhur.

Dhe nëse je i pasur, është koha e kujdesit për veten.

3. Qetësohuni

Çdokush prej jush do të dëshirojë të ngutet në një punë të re, dhe duhet ta bëni patjetër këtë, por është po aq e rëndësishme që të caktoni një ditë kur të zgjoheni pa asgjë të planifikuar.

Si t’i qaseni ditës tuaj të pushimit të sapo gjetur? Gjëja e parë që duhet të bëni pasi të jeni hidratuar (ju duhet të pini ujë çdo ditë) është të pyesni fëmijën tuaj të brendshëm: “Çfarë do të dëshironit të bënit sot?” Fjalët “mund” dhe “duhet” duhet të hiqen nga fjalori juaj.

Çfarëdo që të vendosni, duke supozuar se është e ligjshme dhe nuk do t’ju vrasë, bëjeni. Shembuj të aktiviteteve, në rast se ky është rasti juaj i parë: qëndroni në shtrat, shikoni shumë TV dhe filma, rrini me qenin gjatë gjithë ditës, lexoni një libër, flini, dremisni, porositni ushqim nga jashtë, vizitoni një muze. E përmenda që të dremisni? Epo, e krijuat idenë.

4. Bëhu një ndikim i keq (për një ditë)

Asgjë nuk më ka sjellë më shumë gëzim gjatë pushimeve të mia sesa krijimi i disa kujtimeve thelbësore me miqtë dhe familjen time përmes artit për t’i bërë ata të ndërpresin punën apo shkollën për një ditë.

Identifikoni dikë që ju pëlqen – ky mund të jetë një mik, partneri juaj, një ish-koleg ose, në varësi të moralit tuaj, një nga fëmijët tuaj – dhe drejtojini ata në një ditë të frymëzuar nga Ferris Bueller që është pa punë ose angazhime të tjera të të rriturve.

E informoj ‘viktimën’ time, e cila zakonisht është e mbingarkuar dhe e lodhur për një ditë pushimi argëtuese, 12 orë përpara, në mënyrë që të mund të justifikohen dhe të marrin atë ditë pushimi. Atëherë dita duket pak si kjo. Dreka mund të hahet në Hide Restaurant në Piccadilly, të cilën miku im, natyrisht, do ta shpenzojë si një seancë stërvitjeje. Pastaj do të shkojmë për një pije tjetër dhe do të shohim se ku na çon pjesa tjetër e ditës. Ata kanë anuluar të gjitha takimet e tyre sepse kush mund të punojë pas dy gotave martini në drekë?

Do të kemi të qeshura, do të krijohen kujtime dhe të dy do të ndihemi më mirë për këtë.

5. Planifikoni të ardhmen tuaj

Është gjithmonë mirë t’i kujtoni vetes se statusi juaj i papunësisë është i përkohshëm. Koha që duhet për të gjetur mundësinë tuaj të ardhshme do të ndryshojë në varësi të vendit ku jeni në karrierën tuaj, por përfundimisht do të ktheheni në vendin e punësimit.

Nëse keni privilegjin për ca kohë, vlerësoni se në çfarë jeni të mirë, çdo aftësi të re kryesore që dëshironi të zhvilloni ose ndonjë gjë të re që dëshironi të provoni.

Në një udhëkryq të veçantë të karrierës, një profesionist i sjellshëm i burimeve njerëzore më këshilloi të merrja dy copa letre. Në të parën shkrova gjithçka që më jepte energji profesionale. Në të dytën shkrova gjithçka që më shteronte. Më lejoi të artikuloja më mirë atë që doja nga lëvizja ime e radhës dhe më nxiti të kërkoja në internet. Por ndërkohë, përpiquni të kaloni një kohë të mirë.