Food & Drink Health & Beauty

Prerja e pjesës së mykur të bukës nuk e zhduk plotësisht atë, ja çfarë i keni shkaktuar organizmit tuaj nëse keni vepruar kështu!

Njollat me ngjyra të paqarta në bukën tuaj mund të jenë shumë më të dëmshme sesa mendohej më parë. Ndryshe nga bakteret, myqet përbëhen nga qeliza të dukshme me sy të lirë me spore që u japin ngjyrën e tyre, gjë që për fat e bën më të lehtë për t’u dalluar dhe për rrjedhojë shmangien e tyre.

Shumë mund të jenë të prirur që thjesht të heqin pjesën e mykut dhe ta konsumojnë bukën, por kjo mund të jetë lëvizje e gabuar, paralajmërojnë ekspertët. Shërbimi i Sigurisë dhe Inspektimit të Ushqimit i Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së këshillon që të hiqni të gjithë bukën në vend që të konsumoni nëse myku është i dukshëm.

Ata shtuan:

Myku shkakton reaksione alergjike dhe probleme të frymëmarrjes. Dhe në kushtet e duhura, prodhojnë ‘mikotoksina’, substanca helmuese që mund t’ju bëjnë të sëmureni.

Ata që rrezikojnë të sëmuren nga ushqimi i mykur përfshijnë personat vulnerabël si të moshuarit, fëmijët, gratë shtatzëna dhe ata me një sistem imunitar të dobësuar, thanë ekspertët. Buka e mykur mund të ketë disa lloje të ndryshme kërpudhash mbi të dhe kjo është vetëm maja e ajsbergut. Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA) në MB paralajmëron se buka e mykur është një lloj ushqimi poroz dhe mund të kontaminohet nën sipërfaqe.

Eksperti i mykut Dr Patrick Hickey tha për BBC:

Si një rregull i përgjithshëm, një koloni myku me diametër 1 cm në sipërfaqe ka depërtuar gjithashtu 1 cm thellë në ushqim. Ekosistemet varen nga kërpudhat për të zbërthyer lëndën organike, pa to ne do të zhyteshim në mbeturinat tona.

Duke qenë se myku nuk është i ngjashëm me bakteret, ata “priren të mos shkaktojnë helmim të papritur ushqimor”, thotë Dr Hickey. Por ende mund ta bëjë një person të sëmurë rëndë për shkak të pranisë së tyre të mykotoksinave. Mikotoksinat janë toksina natyrale të prodhuara nga myk të caktuar që gjenden në ushqim, shpjegon Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Ai shton:

 Mikotoksinat mund të shkaktojnë një sërë efektesh negative shëndetësore dhe të përbëjnë një kërcënim serioz për shëndetin si për njerëzit ashtu edhe për bagëtitë. Efektet e disa mykotoksinave të shkaktuara nga ushqimi janë akute me simptoma të sëmundjes së rëndë që shfaqen shpejt pas konsumimit. Nëse konsumohet një sasi e konsiderueshme myku toksik, mund të shkaktojë simptoma gastro-intestinale dhe efekte më serioze, duke përfshirë dështimin e mëlçisë ose veshkave dhe vdekjen.

Ekspertët paralajmëruan më parë se myku mund të shkaktojë edhe një sërë problemesh të tjera shëndetësore. Kjo përfshin tkurrjen e testikujve ndaj problemeve hormonale që mund të krijojë myku. Tek gratë, nivelet e ulëta të testosteronit mund të shkaktojnë shtim në peshë, sipas farmacistit Abbas Kanani, një ekspert nga Chemist Click.