Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Politikë

Presidenti Meta kthen Kodin Zgjedhor në Kuvend

Pa surpriza, Presidenti Ilir Meta i kthen Kuvendit ndryshimet në Kodin Zgjedhor për listat e kandidatëve për deputetë e koalicionet. Meta jep 14 argumenta ku në secilin i referohet ndryshimeve si “të njëanshme”. Kreu i shtetit vlerëson se dëmtojnë rëndë klimën e bashkëpunimit politik, si dhe i konsideron në kundërshtim flagrant me parimet e standartet europiane të vendosura nga Komisioni i Venecias për zhvillimin e zgjedhjeve demokratike, të lira e të ndershme.

Ndër të tjera, presidenti Meta shpreh shqetësimin se ndryshimet e Kodit Zgjedhor cënojnë Marrëveshjet Politike të 14 Janarit e 5 Qershorit, të cilat siç thotë “kishin si qëllim të garantonin një minimum standardesh për zgjedhjet në Shqipëri”. Për Presidentin, “Ndryshimet e Kodit përpiqen të krijojnë një ambjent elektoral rregullash që favorizon Maxhorancën qeverisëse ku përmes rregullave ambigue e të fshehura, ato do të ndikojnë në leximin real, të qartë e objektiv të vullnetit të sovranit në këtë proces zgjedhor”.

Presidenti Meta nuk u mjaftua vetëm me mosdekretimin e ndryshimeve të Kodit Zgjedhor, por bën të ditur se i është drejtuar dhe Komisionit të Venecias për opinion, siç iu sugjerua nga kryedemokrati Basha. “Në respektim të kërkesës zyrtare që më është paraqitur nga Kryetari i Opozitës së Bashkuar për marrjen e një opinioni pranë Komisionit të Venecias, si President i Republikës, në datën 21 tetor 2020, i jam drejtuar me një kërkesë urgjente Komisionit Europian për Demokraci përmes Ligjit (Komisionit të Venecias) për një opinion të specializuar dhe objektiv mbi këtë proces”, – shkruan Meta.

Top Albania Radio