Health & Beauty Tech

Prindër, pasi të lexoni këtë artikull nuk do të kritikoni më fëmijët për përdorimin e tepërt të telefonave celularë!

Përdorimi i telefonave celularë nuk ju bën domosdoshmërisht të harroni, në fakt mund të ketë efektin e kundërt, sipas ekspertëve. Një studim i afro 160 të rriturve tregoi se kujtimet e vullnetarëve u shfaqën më të forta kur u lejuan të vendosnin ‘reminder’ në telefonin e tyre. Autori i studimit Dr. Sam Gilbert, nga University College London, tha se rezultatet tregojnë se kujtuesit digjital të kohës dhe vendndodhjes funksionojnë.

Por ne duhet të jemi të kujdesshëm që të mbështesim informacionin më të rëndësishëm.

Testi i kujtesës, i kryer në një tablet Samsung Galaxy, përfshiu 158 persona të moshës 18 deri në 71 vjeç. Vullnetarëve iu treguan rrathë të numëruar brenda një kutie, të cilat kishin anët me ngjyra të ndryshme. Rrathët fillimisht u shfaqën në një ngjyrë përpara se të zbeheshin në të verdhë. Pjesëmarrësve iu desh të tërhiqnin numrat, me radhë nga 1 në 12, në anën e kutisë që përputhej me ngjyrën e tyre fillestare.

Numri i rrathëve që kujtuan të tërhiqnin në anën e duhur përcaktoi se sa ishin paguar për të marrë pjesë. Njëra anë e sheshit ishte shënuar si ‘vlerë e lartë’, me vlerë 10 herë më shumë para në dorë. Secili grup e kreu detyrën 16 herë. Atyre iu desh të përdornin memorien e tyre për tetë raunde, por vendosnin ‘reminder’ për tetë përpjekjet e tjera.

Pjesëmarrësit e bënë këtë duke zvarritur menjëherë rrathët pranë anës së duhur të kutisë në të cilën do të tërhiqeshin përfundimisht. Rezultatet, të publikuara në ‘Journal of Experimental Psychology: General’, tregojnë se kur vullnetarëve iu lejuan përkujtuesit e largimit, kujtesa e tyre u përmirësua me 18 %. Dr Gilbert, një neuroshkencëtar në UCL, tha:

Ne zbuluam se kur njerëzit lejoheshin të përdornin një memorie të jashtme, pajisja i ndihmoi ata të mbanin mend informacionin që kishin ruajtur në të. Kjo ishte befasuese.

Por rezultatet treguan gjithashtu se kujtesa e tyre për qarqet me vlerë të ulët ishte 27 % më e mirë, edhe në mesin e atyre që nuk bënin shënime për ato. Dr Gilbert shtoi:

Kjo ndodhi sepse përdorimi i pajisjes ndryshoi mënyrën se si njerëzit përdornin kujtesën e tyre për të ruajtur informacione me rëndësi të lartë kundrejt atyre me rëndësi të ulët. Kur njerëzit duhej të mbanin mend vetë, ata përdorën kapacitetin e tyre të kujtesës për të kujtuar informacionin më të rëndësishëm. Por kur mund të përdornin pajisjen, ata ruajtën informacione me rëndësi të madhe në pajisje dhe përdorën kujtesën e tyre për informacione më pak të rëndësishme.