Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Lifestyle

Pse duhet ta lini fëmijën tuaj të bëjë rrëmujë kur ushqehet…

Fotot e foshnjave me ushqim në fytyrat e tyre mund të jenë të tmerrshme, por prindërit e dinë shumë mirë se lufta është e vërtetë kur është koha për t’u pastruar. Supa e derdhur që tani duket si një pikturë abstrakte në dysheme ose pjesët e ushqimit që janë hedhur në ajër, këta janë shembuj të pasojave të ushqyerjes me të cilat të rriturit kanë frikë të përballen.

Por sipas studimeve, kjo rrëmujë ndihmon në zhvillimin e fëmijës dhe ky është lloji i kaosit që ia vlen të përqafohet. ‘Bright Side’ kontrolloi se çfarë kishin për të thënë disa specialistë dhe njihuni me 4 arsye të mira pse duhet ta lejoni të voglin tuaj të bëhet pis gjatë ngrënies.

Të bëhet pis gjatë ushqyerjes e ndihmon fëmijën të jetë më pak tekanjoz me ushqimin.

Një ekip studiuesish me bazë në Mbretërinë e Bashkuar kreu një eksperiment me një grup prej 70 fëmijësh, të moshës 2-5 vjeç. Ata varrosën një ushtar lodër në një tas me ushqim dhe u kërkuan të vegjëlve të gërmonin dhe ta gjenin. Ata gjithashtu pyetën prindërit për dietat normale të fëmijëve të tyre. Ata zbuluan se fëmijët që kënaqeshin duke i ndotur duart gjatë eksperimentit kishin më pak gjasa të kishin neofobinë e ushqimit, një çrregullim i karakterizuar nga ngurrimi për të ngrënë pjata të panjohura. Pra, mos u trembni herën tjetër që do të shihni ushqime në fytyrat e fëmijëve tuaj. Kjo në fakt mund t’i ndihmojë ata të kapërcejnë frikën për të provuar shije të reja.

Mund të ndihmojë në zhvillimin e trurit të fëmijës dhe mund t’i ndihmojë ata të mësojnë fjalët më herët.

Një studim zbuloi se fëmijët që uleshin në karriget e larta dhe luanin me vaktet e tyre mësonin më shumë për ushqimin dhe substancat jo të ngurta. Shkencëtarët arritën gjithashtu në përfundimin se eksplorimi ose prekja e ushqimit ishte kritike për të ndihmuar fëmijët të merrnin më shumë informacion pasi shenjat vizuale prireshin të ishin të paqarta. Pjesëmarrësit e vegjël ishin gjithashtu të gatshëm ta përdornin këtë njohuri kur bëhet fjalë për zhvillimin e gjuhës ose mësimin e fjalëve.

Është një formë e lojës shqisore dhe është gjithashtu e mirë për aftësitë motorike të fëmijës.

Për një fëmijë të vogël është lloji i rrëmujës që e lejon atë të mësojë gjatë rrugës. Përveç barkut të tyre, truri i tyre ushqehet gjithashtu me informacione të reja. Përshembull, ata mësojnë se lëshimi i objekteve i bën të bien, ose se hedhja e tyre i bën të fluturojnë, ose se shtrëngimi i ushqimit mund të ndryshojë formën e tij. Sipas një eksperti, foshnjat nxiten gjithashtu nga ndjenja e tyre prekëse ose dëshira e tyre për të eksploruar botën përmes prekjes. Loja me ushqimin përdor pjesët më të ndjeshme të trupit tonë, të cilat janë majat e gishtave, buzët dhe gjuha. Vetëm imagjinoni sa argëtuese dhe dërrmuese duhet të jetë për foshnjat të eksplorojnë teksturat dhe temperaturat e ndryshme të ushqimit të nxehtë, të ftohtë, ngjitës, të butë, të fortë, etj.

Fëmijët në thelb dëshirojnë pavarësinë, kështu që është në rregull t’i lini ata ta zbulojnë ushqimin vetë.

Një grup studiuesish kryen një seri eksperimentesh për të përcaktuar modelet në të nxënit e fëmijëve. Ata siguruan një makineri dhe u kërkuan atyre të kuptonin se si funksionon. Ata mësuan se fëmijët janë si shkencëtarët e vegjël. Ata studiuan të dhënat rreth tyre dhe testuan hipoteza të ndryshme për të përcaktuar se cila strategji do të ishte efektive. Ekipi gjithashtu vuri në dukje se loja inkurajuese i shtynte fëmijët të mendonin më shumë, krahasuar me udhëzimet e drejtpërdrejta. Pra, ndoshta t’u jepni atyre dorë të lirë mbi vaktet e tyre nuk është një ide e keqe në fund të fundit.