Lifestyle

Pse shumica e meshkujve nuk kanë mjaftueshëm miq të ngushtë?

Miqësitë nuk kanë të bëjnë vetëm me ata me të cilët uleni në kafe apo luani së bashku në ekipin tuaj të futbollit. Ata janë një komponent thelbësor i përvojës njerëzore, thonë ekspertët. Por krijimi dhe mbajtja e miqësive të thella dhe kuptimplota si i rritur është e vështirë, veçanërisht për burrat, sipas hulumtimit. Më pak se gjysma e meshkujve raportojnë se janë të kënaqur me miqësitë e tyre dhe vetëm rreth 1 në 5 thanë se kishin marrë mbështetje emocionale nga një mik në javën e fundit, krahasuar me 4 në 10 gra, sipas një sondazhi të vitit 2021 nga “Survey Center on American Life”.

‘Pakësimi i miqësive mes burrave fillon rreth adoleshencës dhe bëhet më e fortë në moshën madhore’,-tha Judy Yi-Chung Chu, e cila jep mësim në një klasë mbi zhvillimin psikologjik të djemve në “Universitetin Stanford” në Kaliforni. Ata që mbajnë miqësi me burra të tjerë thonë se priren të kenë nivele më të ulëta të intimitetit emocional sesa raportojnë gratë. Psikologia Chu thotë:

Të gjithë njerëzit kanë aftësinë dhe dëshirën e lindur për lidhje të ngushta, emocionalisht intime me të tjerët. Ne kemi nevojë për këto marrëdhënie për të mbijetuar si foshnja dhe më pas për të lulëzuar ndërsa rritemi.

Ndërsa Frank Sileo, një tjetër psikolog me bazë në Ridgewood, New Jersey tha:

Hulumtimet kanë treguar se miqësitë e ngushta mbrojnë shëndetin tonë mendor dhe fizik. Burrat që u japin përparësi atyre marrëdhënieve po luftojnë një nga gjërat më të dëmshme për shëndetin e njeriut, vetminë. Ajo që burrat rrezikojnë të humbasin është kjo ndjenjë e të mos qenit vetëm në botë ose të mos qenit vetëm në përvojën e tyre. Ashtu si shumë burra përpiqen të hanë siç duhet, të ushtrojnë, të kenë sukses në karrierën e tyre dhe të rrisin fëmijë, burrat duhet t’i japin përparësi zhvillimit të miqësive si të rritur.

Si të ndërtoni miqësi të reja?

Nëse dëshironi të keni miqësi të ngushta, ekspertët thonë se është mirë të filloni hap pas hapi. Ju nuk duhet t’i zbuloni dobësitë tuaja në fillim, thonë psikologët. Psikologia Chu thotë:

Një pikënisje për të filluar është të dëgjosh dhe të bësh pyetje reale. Të gjithë njerëzit duan të besojnë se kjo situatë është e sigurt dhe se dikush është vërtet i interesuar për ta.

Çelësi është të lëvizni përtej shakave dhe bukurive të përgjithshme dhe të bëni pyetje që ju duken të rëndësishme, të tilla si çfarë pëlqejnë miqtë në punën e tyre ose çfarë ndodh me ndjenjat e tyre pas ndarjes. Mos u shqetësoni, nuk është e vrazhdë ta bësh këtë. Shumica e njerëzve raportojnë se duan t’u bëhen këto pyetje.